Mit jelent a webhoszting?

A legtöbben nap, mint nap használjuk az internetet és rengeteg weboldalon megfordulunk böngészés közben.

Kevesen látunk azonban a színfalak mögé, és kevesen tudjuk, pontosan mi is szükséges ahhoz, hogy egy honlap megjelenjen előttünk.

Mit jelent a webhoszting, mit foglal magába, és mit várhatunk el egy szolgáltatótól annak érdekében, hogy weboldalunk mindig elérhető legyen és hibátlanul működjön?

Most röviden összefoglalva bemutatjuk nektek. Olvass tovább!

 

A webhoszting definíciója

 

Egy weboldal alapvetően egy adott kódnyelven íródott, web formátumú fájlokból épül fel.

Ezeket a fájlokat valahol, valamilyen formában tárolnunk kell, ha azt szeretnénk, hogy a felhasználók számára a világhálón keresztül elérhetők legyenek.

A webhoszting lényege, hogy az adott szolgáltatótól az általunk választott csomagnak megfelelő méretű, szabadon felhasználható tárhelyet kapunk.

Mindezt egy kötött szerveren, így honlapunk a világon bárhonnan, bármikor, akár egyetlen kattintással elérhető lesz.

A webhoszting mögött komplex szolgáltatások rendszere rejlik

Mit foglal magába a webhoszting?

 

Az, hogy mit is foglal magába pontosan egy webhoszting szolgáltatás, a szolgáltatótól és a megrendelt csomagtól függően is változó lehet.

Változó lehet a szerver fajtája, a tárhely mérete, és a díj pedig néhány helyen még az SSL tanúsítványt is magába foglalhatja.

Akad azonban két olyan dolog, mely a webhoszting alapját képzi, hiszen nélkülözhetetlen ahhoz, hogy weboldalunk problémamentesen elérhető legyen a világhálón.

Ez a két szolgáltatás pedig nem más, mint a saját tárhely és az egyedi domain név.

  • Tárhely

Ahhoz, hogy weboldalunk működőképes legyen, először is szükségünk lesz egy olyan helyre, mely lehetővé teszi, hogy a fájlok bárki által elérhetőek legyenek az interneten keresztül.

Erre a feladatra szolgál a tárhely, mely nem más, mint egy szerveren létrehozott, egységnyi méretű lemezterület.

Erre tölthetjük fel a saját weboldalunk működéshez szükséges adatokat.

Ahhoz, hogy oldalunk működőképes legyen, nem kell saját szerverrel rendelkeznünk.

Ezt biztosítja számunkra a tárhely-szolgáltató, akinél honlapunk fájljait fizikai vagy virtuális szerverek tárolják annak érdekében, hogy a tartalom a látogatók számára elérhető legyen.

A tárhely azonban önmagában csak egy alap.

Még nem elég ahhoz, hogy weboldalunk mindenki számára látható és működőképes legyen.

  • Domain név

Hogy a felhasználók böngészőjükben meg tudják nyitni a honlapot, annak szüksége lesz egy egyedi, csak hozzá tartozó domain névre is.

A domain név tulajdonképp nem más, mint egy weboldal egyedi azonosítója.

Egy IP-címhez tartozó, specifikus név, mely a böngészősávba begépelve a világon bárhonnan megjeleníthetővé teszi egy adott honlap tartalmát.

Az ideális domain nevet érdemesminél hamarabb lefoglalni, hiszen, mint ahogy ezt már említettük, ez egy egyedi azonosító.

Ez azt jelenti, hogy különböző végződésekkel (.hu, .com., .net, stb.) kizárólag egy-egy darab létezhet belőle a világon.

Valóban csak ennyi lenne az egész?

 

Tárhely és domain. Tulajdonképpen ezt a két, kulcsfontosságú szolgáltatást biztosítja a sokak számára misztikusan csengő webhoszting.

Melynek feladata nem más, mint hogy honlapunk fájljait, ezáltal pedig az oldal tartalmát elérhetővé tegye a külvilág számára.

A tárhely biztosít otthont a virtuális építőkockaként szolgáló webes fájloknak, a domain név pedig elérhetővé teszi az oldal tartalmát a böngészően a külvilág számára.

Ha ezekkel rendelkezünk, már semmi akadálya annak, hogy útjára indítsuk saját céges, vagy épp személyes weboldalunkat.

Mi, a Sybellnél minden egyes nap azért dolgozunk, hogy a lehető legfejlettebb megoldásokkal biztosíthassuk a minket választó ügyfeleinknek a fenti szolgáltatásokat.