3 egyszerű tipp a tökéletes domain név kiválasztásához

A névválasztás nem csak vállalkozásunk, de készülő weboldalunk szempontjából is döntő fontosságú lépés. A megfelelő domain név megtalálása elengedhetetlen feladat a sikeres cégépítés érdekében. Ez azonban az esetek többségében nagyobb kihívást jelent, mint azt elsőre gondolnánk.

Hogy segítsünk, összegyűjtöttünk néhány ötletet azért, hogy Önnek is könnyebb legyen megtalálnia a vállalkozásához legjobban illő és legfrappánsabb domain nevet!

Törekedjünk az egyszerűségre

A legfontosabb szempont, hogy weboldalunk domainje egyszerű és könnyen megjegyezhető legyen. Minél rövidebb és frappánsabb ugyanis a cím, annál valószínűbb, hogy az egyszeri látogató nem felejti majd el és ha elégedett velünk, ismerősi körében is többeknek ajánlja majd szolgáltatásainkat.

Minél könnyebben megjegyezhető honlapunk címe, annál nagyobb az esély arra, hogy ezek az ismerősök potenciális ügyfélként vagy vásárlóként jutnak el majd hozzánk a későbbiek során.

Mindez praktikussági szempont is – ha bármikor offline reklámozunk (pl. céges autóra felírjuk a weboldalt), akkor a rövidebb doménnév könnyebben bepötyöghető egy telefonon vagy gépen, mint a hosszú.

Ne kerteljünk feleslegesen!

Egy bizonyos tevékenységi körrel foglalkozó vállalkozás esetében nem szerencsés a cég nevét alkalmazni domain névként abban az esetben, ha a felhasználók nagyobb valószínűséggel keresnek rá az általunk végzett tevékenységre. De vegyünk erre egy egyszerű példát!

Ha vállalkozásunk Air 3000 néven működik és légszűrők javításával foglalkozunk, érdemes lehet regisztrálnunk a www.air3000.hu domain név mellett a www.legszurojavitas.hu vagy a www.legszuro.hu címeket is és weboldalunkra irányítani ezeket. Így jóval nagyobb az esélye annak, hogy a szolgáltatásunk iránt érdeklődők rátalálnak számukra egyelőre még ismeretlen cégünkre.
(A saját cégnevünket mindig foglaljuk le. Egy domain éves fenntartása évi párezres tétel, de sosem tudjuk, hogy később felhasználnánk-e. Gondoljon bele, hogy milyen érzés lenne, ha a legjobb doménneveket azért nem tudná használni, mert valaki más regisztrálta be.)

.hu, .com, vagy egyéb létező alternatívák?

Hazánkban a legtöbb felhasználónak egy magyar céggel kapcsolatban rögtön a .hu-s domain nevek jutnak eszébe. Ezért ha vállalkozásunk kizárólag a hazai piacra koncentrál, célszerű lehet a .hu-s domain név mellett döntenünk. Abban az esetben azonban, ha nemzetközi babérokra törünk, mindenképp fontoljuk meg a .com vagy .eu végződésű domain regisztrációját.

A .hu domain nevek nagy hátulütője ezen kívül, hogy sok jól hangzó kifejezés már foglalt, ezért rengeteg cég választja másik alternatívaként a .com, vagy .eu végződésű domain neveket. Itt viszont figyeljünk arra, hogy ha egy .hu végződésű domainen sokak által látogatott weboldal van és ugyanazt beregisztráljuk más végződéssel, akkor könnyedén összecserélhetik az oldalt a saját ügyfeleink – és így a mi (például) weboldalunk.eu helyett a konkurens weboldalunk.hu-ra megy föl.

Összességében tehát elmondható, hogy a siker érdekében érdemes rövid, frappáns nevet választanunk és megfontolni annak eshetőségét is, hogy több domain nevet irányítsunk honlapunkra. Ha pedig megvan az aranyat érő név ötlet és biztosak vagyunk benne, hogy még nem foglalt, már csak azt kell eldöntenünk, hogy lokális vagy nemzetközi vizeken szeretnénk-e cégünkkel evezni.
Ezek után nincs más dolgunk, mint regisztráltatni a számunkra leginkább megfelelő domain nevet.

A Domain ellenőrzést és regisztrációt ITT tudod elkezdeni!

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.