Mi az az SSL és miért fontos?

Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány a szerverünk és a kliens, azaz a honlap látogatója közti biztonságos, titkosított csatorna kialakítására szolgáló protokoll. SSL által létrehozott, titkosított csatornára azért van szükségünk, hogy megóvjuk a kiszivárgástól az olyan kényes információkat, mint a felhasználóink belépési adatai vagy vásárlóink bankszámlaszáma.

Honnan állapítható meg, hogy egy honlap SSL-t használ?

Manapság a legtöbb, személyes adatokkal dolgozó weboldal SSL titkosítással működik. A közösségi site-ok, az online bankok és a webáruházak esetében is alapfeltétel, hogy üzemeltetőik titkosított csatornák használatával megóvják felhasználóik adatait a kiszivárgástól.

Az, hogy egy adott oldal SSL-t használ-e, legegyszerűbben a böngészősávban található címből állapítható meg. Ha egy webcím http:// helyett https:// előtaggal kezdődik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy gépünk és a szerver között adataink biztonságát védő SSL kapcsolat áll fenn.

Az SSL tanúsítványok további előnyei

A fentebb említett információk titkosításán keresztül az SSL tanúsítványok nem csupán a személyes adatok kiszivárgását teszik lehetetlenné (vagy jóval nehezebbé). A https:// előtag SEO-szempontból is hasznunkra válhat, ugyanis a Google keresője egy ideje már előnyben részesíti az SSl tanúsítvánnyal ellátott, titkosítást alkalmazó weboldalakat.

Ezen kívül az SSL lehetővé teszi a webshopunkon a bankkártyás fizetést és nem utolsó sorban segít abban, hogy megnövelje a vásárlók cégünk iránt táplált, üzletünkbe vetett bizalmát.

Hogyan lehet a honlapomnak SSL tanúsítványa?

Minden honlapnak lehetősége van arra, hogy SSL tanúsítványt alkalmazzon. Ezzel kapcsolatban tárhelyszolgáltatónknál kell érdeklődnünk. A beállítási költségek és az éves díj megfizetésén kívül általában nincs más dolgunk. Figyelnünk kell azonban arra, hogy az SSL tanúsítványok nem örökre szólnak! Általában 1-2 évente egyszer meg kell újítanunk, felül kell vizsgáltatnunk őket tárhelyszolgáltatónknál.

A szervereinken tárolt weboldalak számára cégünk több opciót is kínál az SSL-titkosításra és szakembereink a telepítésben, beállításban, valamint a hitelesítésben is rendelkezésre állnak az érdeklődő honlap-tulajdonosok számára.