Hogyan válassz szervert vállalkozásodnak?

Egy vállalkozás életében ma már elengedhetetlen a jól működő számítógépes rendszer fenntartása. Ha azonban saját szerver üzemeltetésére kerül a sor, a legtöbb vállalkozás csak fogja a fejét, és nem tudja, hogyan döntsön.

Válasszuk a mindentől független, saját megoldást, vagy béreljünk szervert egy megbízható szolgáltatótól? Fizikai, vagy inkább virtuális lehet a megfelelő megoldás cégünk számára?

Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei, és kisebb-nagyobb hátrányai is. Az, hogy melyiket választjuk, leginkább attól függ, mit engedhetünk meg magunknak anyagilag és humán erőforrás terén.

Saját vagy bérelt szerver az ideális?

Egy saját, fizikai szerver, legyen bármilyen megbízható is, sokszor problémás megoldás lehet. Birtoklása nem egyszerű feladat, és mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha szeretnénk fenntartani. Maga az üzembe helyezés és a folyamatos felügyelet is komoly anyagi erőforrásokat igényel, a megfelelő üzemi környezet biztosítása mellett pedig gondolnunk kell a belsős rendszergazda fizetésére is.

Az ilyen kiadásokat a legtöbb hazai kis- és középvállalkozás pedig nem engedheti meg magának.

A szerverbérlés legnagyobb előnye ezzel szemben, hogy nem kell magas indulási költségekkel számolnunk. A legtöbb szolgáltatónál egyedi árképzés szerint, cégünk igényeihez mérten szabják meg a havidíjat, mely általában a legtöbb fontos teendőt és szerverrel kapcsolatos karbantartási munkát is magába foglalja.

Bérelt szerver esetén nincs szükségünk arra, hogy külön rendszergazdát alkalmazzunk, hiszen az adott cég felel a biztonságért és a karbantartásért. Ha a megfelelő szolgáltatót választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy adataink mindig jó kezekben lesznek, és 0-24 órában biztonságban tudhatjuk őket.

Fizikai vagy virtuális megoldás?

A legtöbb szolgáltatónál igényeink szerint választhatunk a saját, vagy megosztott szerver bérlése közt, ezen belül is a fizikai, valamint a virtuális megoldások közül.
Fizikai dedikált szerver esetén ugyanazt kapjuk, mintha egy saját szerverre ruháznánk be. Senkivel sem kell osztozni az erőforrásokon, nem kell kompromisszumokat kötnünk. Éppen ezért ez a legtöbb feladattal járó, és a legköltségesebb megoldást jelenti.
Egy megosztott szerveren ezzel szemben több tulajdonossal osztozunk. Ez a megoldás leginkább saját weboldalak, kisebb hálózatok üzemeltetésére alkalmas.

Az osztott szervereket hosztoló gépek természetesen komoly erőforrásokkal rendelkeznek, így nem kell attól félnünk, hogy a „szomszédok” jelenléte zavarná szolgáltatásainkat. Egy kisvállalkozás számára ez jóval olcsóbb és praktikusabb megoldást jelent, mint a fizikai dedikált szerver üzemeltetése.
A VPS, azaz a virtuális magánszerver mindközül az egyik legpraktikusabb megoldást jelenti. Ebben az esetben egy nagy teljesítményű szervergép biztosítja több, önálló erőforrásokkal rendelkező virtuális tárhely alapját. Ezek a szerverek sokkal költséghatékonyabbak és rugalmasabbak a fizikai megoldásoknál.
Kisebb és nagyobb cégek számára is jó megoldás, hiszen a virtuális szerver olcsó, egyszerűen bővíthető, és az önálló szerverek minden fontos előnyével rendelkezik.

Melyik számomra a legjobb megoldás?

Ha saját vagy bérelt szerver közt kell választani, leginkább az utóbbi opciót javasoljuk, hiszen helytakarékosabb, olcsóbb, és praktikusabb megoldás is egyben. Hogy melyik opciót választjuk, az már egyértelműen csak vállalkozásunk méretétől, céljaitól, valamint anyagi erőforrásaitól függ.
Nagy cégek esetében érdemes dedikált szerverben gondolkodni, míg egy kisvállalkozás esetében bőven elegendő lehet a megosztott szerver használata is. A gyorsan és egyszerűen bővíthető, virtuális opció pedig mérettől függetlenül képes lehet a legtöbb cég egyedi igényeit kielégíteni.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.