Erre lesz szükséged egy jól működő webáruház beindításához

Napjainkban az online vásárlás már legalább akkora népszerűségnek örvend, mint a hagyományos boltok látogatása. Nem véletlen tehát, hogy egyre több üzlet szeretné megvetni a lábát a virtuális térben, és vágna bele webáruház üzemeltetésébe.

Két olyan, fontos dolog is akad azonban, melyre mindenképp oda kell figyelnünk, mielőtt nekikezdenénk saját online boltunk kivitelezésének. Ezek a működéshez szükséges jogi, valamint a technikai feltételek.

Engedélyek, jogi feltételek a webáruházhoz

Habár egy webáruház üzemeltetéséhez nincs szükség külön működési engedélyre, akad néhány jogi követelmény, melyeknek az indulás előtt meg kell felelned.

Először is fontos, hogy a kereskedelmi tevékenységet be kell jelentened a területileg illetékes jegyzőnél. Ennek módja településenként eltérő lehet, azonban az esetek többségében egy egyszerű nyomtatvány benyújtásával megoldható.

Az üzemeltetéshez szükséges engedélyt azonban csak akkor kaphatod meg, ha adózásra alkalmas gazdasági formával rendelkezel, azaz saját céged van, vagy egyéni vállalkozóként tevékenykedsz.

Tevékenységi köreid közt pedig mindenképp szerepelnie kell annak a tevékenységnek, mely lehetővé teszi az általad online árusítani kívánt termékek forgalmazását. Speciális termék esetén az értékesítéshez külön szakhatósági engedély beszerzése is szükséges.

A saját webáruházad elindításához szükséges jogi feltételekkel ide kattintva bővebben is megismerkedhetsz.

Egy webshop uzemeltetese egyaltalan nem konnyu munka
Hónapról hónapra segíteni fogunk a minket választó ügyfeleinknek, hogyan tegyék sikeresebbé webshop-jukat.

Domain és megfelelő tárhely

A tárhely a legfontosabb dolog, melyre egy webáruház felépítése során oda kell figyelni. Először is fontos, hogy megfelelő méretű legyen, és a gigabájtok adta korlátozások ne akadályozzák a termékskála folyamatos bővülését.

Fontos továbbá, hogy gyors és megbízható legyen, és abban az esetben is megfelelően működjön, ha egyszerre sok vásárló rohamozná meg az oldalt visszautasíthatatlan ajánlataidra vadászva.

A gyorsaság nem csak a vevők bizalmának elnyerése miatt lényeges, de keresőoptimalizálási szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. A nagy keresőmotorok ugyanis igazoltan az olyan oldalakat részesítik előnyben találati listájukon, melyek betöltési sebessége nem haladja meg a három másodpercet.

Az online bolt üzemeltetéséhez természetesen egy saját domain névre is szükség lesz, melyet általában a tárhely-szolgáltatón keresztül is igényelhetünk. A tökéletes domain kiválasztásának folyamatával korábban ebben a cikkben már foglalkoztunk.

SSL tanúsítvány

A GDPR törvények bevezetése óta kiemelt jelentőséggel bír a felhasználók adatainak biztonsága. A törvények pedig kiemelten vonatkoznak az olyan weboldalkra, ahol olyan, kényes információk cserélnek gazdát, mint például a bankkártya-adatok.

Az SSL (Secure Socket Layer) tanúsítvány a szerverünk és a kliens, azaz a honlap látogatója közti biztonságos, titkosított csatorna kialakítására szolgáló protokoll.

SSL által létrehozott, titkosított csatornára azért van szükségünk, hogy megóvjuk a kiszivárgástól az olyan kényes információkat, mint a felhasználóink belépési adatai vagy vásárlóink bankszámlaszáma.

Webáruház ma már nem létezhet SSL tanúsítvány nélkül. Megléte egyrészt a vásárlók bizalmának megszerzése érdekében fontos másrészt pedig hiánya igen komoly büntetést vonhat maga után az adatvédelmi törvények megsértése miatt.

 

A cikket folytatjuk…!