A tökéletes domain kiválasztásának művészete

Egy vállalkozás sikere sok esetben apró dolgokon múlhat. A kulcsfontosságú elemek közé tartozik többek mellett a jól működő, saját honlap megléte, de legalább ennyire nagy jelentőséggel bír a tökéletes elérhetőség, azaz a domain cím megválasztása is.

Sokan meggondolatlanul ugranak neki egy saját vállalkozás felépítésének. Kevésbé veszik komolyan például az üzleti weboldalt, aminek online marketing szempontjából jóval nagyobb a jelentősége, mint azt elsőre gondolnák.

Mielőtt azonban saját üzleti célú honlap üzemeltetésébe kezdenénk, fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő tárhelyet és a számukra megfelelő, mindig elérhető szolgáltatót. De nem szabad megfeledkezni az egyik legfontosabb részletről: a megfelelő domain név kiválasztásáról.

Ebben a bejegyzésben röviden bemutatjuk azt, hogyan válassz olyan domain nevet, melyet nem csak a látogatók, de a nagy keresőmotorok is imádni fognak!

Legyen hangzatos és kifejező

A tökéletes domain név az online világban legalább annyira nagy jelentőséggel bír, mint cégalapítás során a vállalkozás nevének megfelelő kiválasztása. Fontos, hogy hangzatos, kifejező, és egyben könnyen megjegyezhető elérési utat találjunk honlapunknak. Valami olyat, aminek jó a csengése, azonnal megragad a látogatóban, és ha ajánl minket ismerőseinek, ők is könnyedén emlékezhessenek rá.

Érdemes kerülni az összetett szavakat, és rövid, frappáns kifejezésekre koncentrálni. Ezeket általában nem csak a látogatók, de a Google is előnyben részesíti.

Ne használjunk továbbá speciális karaktereket, és lehetőleg olyan elnevezésre kiválasztására törekedjünk, ami ékezetek használata nélkül is könnyen megragad a felhasználókban.

Egy oldal, több domain

Fontos tudni, hogy egy üzleti weboldalhoz akár több domain nevet is választhatsz, melyek mindegyike ugyanarra a honlapra mutat. Egy specifikus szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozás esetében érdemes lehet éppen ezért 2-3 domaint lefoglalni. Ezek egyike lehet maga a márkanév, 1-2 egyéb domain például utalhat a szolgáltatások jellegére.

Ha például egy vízvezeték-szereléssel és csaptelepekkel foglalkozó vállalkozást üzemeltetünk, a brandünk neve mellett érdemes lehet olyan elérési utat is kiválasztanunk, mely kulcsszavakat tartalmaz. Olyanokat, mint például a csaptelepek.hu, vagy a vizvezetek-szereles.info.

És hogy miért?

Az ilyen jellegű domain nevek SEO szempontból kifizetődőek, és segítenek abban, hogy az adott termékre vagy szolgáltatásra kereső érdeklődők könnyebben rátaláljanak oldalunkra.

Használjunk számunkra ideális végződést

Célközönségünktől függően nem mindegy, milyen domain végződést választunk. Míg a kifejezetten magyar piacra koncentráló cégeknek a legideálisabb és leginkább könnyen megjegyezhető alternatíva egy .hu-s cím regisztrációja, addig a nemzetközi piacon a .com, vagy épp a .eu végződések sokkal sikeresebbek lehetnek.

A „.co” leginkább nagyvállalatok számára alkalmas, míg a „.org” nonprofit szervezetek esetében lehet indokolt.

Ez persze csak néhány példa, hiszen ma már rengeteg, különleges domain végződés közül választhatunk, melyek vállalkozásunk jellegéhez, földrajzi elhelyezkedéséhez, vagy szolgáltatásainkhoz is igazodhatnak.

Foglaljuk le minél hamarabb

Ha sikerült megtalálnunk a cégünk számára ideális alternatívát, ne habozzunk sokáig, hiszen naponta több tízezer, korábban szabad domain név talál gazdára.

Ha te is szeretnél megbizonyosodni arról, hogy az általad választott lehetőség még nem foglalt, nincs más dolgod, mint beírni azt az oldalunkon található domain ellenőrzőbe, és kiválasztani a számodra szimpatikus végződést. Ha az opció már foglalt, a rendszer felajánlja azokat a lehetőségeket, melyeket szabadon regisztrálhatsz.