Új, több fronton támadó zsarolóvírus fenyegeti az Apple felhasználóit, gúnyneve EvilQuest

Új, veszélyes ransomeware tűnt fel az éterben. A kártevő kifejezetten az Apple felhasználóit célozta meg, és kalózoldalakról történő letöltéssel terjed. A vírus egy régi igen közkedvelt játékról, az EvilQuestről kapta a nevét.

A telepítés után rögtön több fronton támad, így nehezebb ellene védekezni, mint a legtöbb zsarolóvírus ellen. Ha azonban megfelelő figyelmet fordítunk a védelemre, a probléma elkerülhető.

 

Miért különösen veszélyes az EvilQuest?

 

Azzal, hogy a zsarolóvírusok általánosságban miért veszélyesek, a blogon korábban már foglalkoztunk.

Úgy látszik azonban, ez a téma újra és újra előkerül, hiszen a hackerek egyre nehezebben kiszűrhető és egyre kegyetlenebb megoldásokkal tudnak előállni, ha illegális haszonszerzésről van szó.

A közelmúltban jelent meg az EvilQuest nevű zsarolóvírus, mely kifejezetten az Apple eszközök felhasználóit támadja.

A rosszindulatú program illegálisan letöltött szoftverekkel terjed, és különösen veszélyes, hiszen telepítés után több olyan kártevőhöz is csatlakozik, melyek eszközeink érzékeny pontjait támadják.

Az EvilQuest ezáltal nem csak az áldozat fájljait titkosítja, de naplózza a billentyűleütéseket és a kriptovalutás pénztárcához tartozó hozzáférés fájljait is illetéktelenül felhasználja.

A zsarolóvírusok ellen egyre nehezebb a védekezés, az EvilQuest még ebben is durva

Hogyan védekezhetünk ellene?

 

A zsarolóvírusokkal szembeni védekezés egyik legfontosabb bástyáját az óvatosság jelenti.

Fontos, hogy soha ne kattintsunk ismeretlen forrásból származó tartalomra, és lehetőleg kerüljük az olyan oldalakat, ahol illegálisan tört szoftvereket tölthetünk le.

Egyrészről ugyanis ezek használatát a törvény bünteti, másrészről pedig az esetek többségében a hackerek gyakorta használják őket a veszélyes kártevők terjesztésére.

Fontos tovább, hogy mindig megfelelő vírusvédelemmel rendelkezzünk.

Az ingyenesen elérhető szoftverek sok esetben hatástalanok, hiszen az olyan, fejlett kártevők, mint az EvilQuest a folyamatos frissítések hiányban könnyedén kiiktathatják őket.

A problémára a legjobb megoldást az jelenti, ha mindig olyan, biztos forrásból vásárolt, licenszelt kártevőirtót használunk, melynek vírusdefiníciós adatbázisa gyakran frissül.

Érdemes továbbá legfontosabb fájljainkról biztonsági másolatot készítenünk, melyet külső merevlemezen vagy felhőalapú tárhelyen tárolhatunk.

Ilyen módon ugyan jelszavainkat és kriptovaluta alapú pénztárcánkhoz való hozzáférésünket nem feltétlenül tudjuk megvédeni.

Azonban rengeteg dokumentumot megóvhatunk attól, hogy a hackerek pusztító tevékenységének köszönhetően végleg eltűnjenek.