Védekezhetünk-e hatékonyan a zsarolóvírusok ellen?

Az elmúlt években bekövetkezett tömeges támadásoknak köszönhetően egy egész világ megismerkedhetett a ransomeware-ek, azaz a zsarólóvírusok fogalmával. Egyre több olyan rosszindulatú szoftverről hallani, melynek célja, hogy pénzt csaljon ki a szerencsétlenül járt felhasználók zsebéből. A támadások nem kímélik a kórházakat, a nagyvállalatokat, de a kisvállalkozásokat és magánembereket sem. Hogyan lehetséges védekezni ellenük?

Mi az a ransomeware?

A ransomware-ek olyan rosszindulatú szoftverek, melyeknek célja, hogy számítógépünkre kerülve titkosítsák fájljainkat és korlátozzák az adatainkhoz való hozzáférés lehetőségét.

A zsarolóvírusoknak több fajtája is létezik, némelyik csak bizonyos fájltípusokat tesz elérhetetlenné, akad köztük azonban olyan is, amely a teljes meghajtót képes használhatatlanná tenni. Annak érdekben, hogy visszanyerjük az irányítást gépünk felett, a vírus nagy összegű váltságdíjat követel, jellemzően bitcoin formájában. Az ilyen módszerrel dolgozó kiberbűnözők általában közintézmények, bankok és kórházak informatikai rendszereinek megbénítására használják a kártékony szoftvereket, de a támadásoktól a kisvállalkozások és a magánszemélyek gépei sincsenek biztonságban.

Hogyan terjed a zsarolóvírus?

A zsarolóprogramok a világháló lehetőségeit kihasználva különböző módokon terjednek. A megtévesztő weboldalak és e-mailek bevett formának számítanak, azonban egyre nehezebb lépést tartani az online csalók módszereit illetően.
Ami közös ezekben a szoftverekben, hogy rendszerint számítógépeink biztonsági réseit kihasználva szivárognak be rendszerünkbe. Elég egy elmulasztott Windows frissítés és máris kész a baj.

Míg a hagyományos vírusvédelmi megoldások lineárisan fejlődnek, addig a rosszindulatú programok száma exponenciálisan növekszik és a támadások módja az elmúlt időszakban sokkal kifinomultabbá vált. Az adathalászat módszereit kihasználva a kiberbűnözők által alkalmazott vírusok kezdenek egyre személyre szabottabbá és hatékonyabbá válni. Ez az új tendencia, illetve az informatikai környezetek egyre összetettebb természete lehetővé teszi a számukra azt is, hogy úgy férjenek hozzá a vállalati rendszerekhez, hogy sokáig rejtve maradjanak, a háttérben dolgozva károsítsák meg kiszemelt áldozataikat.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Fontos, hogy fájljainkról rendszeresen készítsünk biztonsági mentést, és az is, hogy minél hatékonyabban koncentráljunk adataink védelmére.

A hagyományos tűzfalak és védelmi rendszerek mellett használjunk speciális vírusellenes programokat. Az olyan szoftverek, mint az általunk is használt Panda Adaptive Defense 360 vírusirtó teljes körű védelmet biztosítanak a vállalati hálózatra csatlakozó szerverek, kliens-számítógépek és laptopok számára egyaránt. A Panda Adaptive Defense 360 mind a hagyományos vírusok, mind pedig az új generációs nulladik napi fenyegetések (pl. zsarolóvírusok, crypto lockerek) ellen képes hatékony, megbízható védelmet biztosítani.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.