Ezért veszélyesek a fake news oldalak

Az elmúlt években egyre durvábban nőtte ki magát az álhírek terjedése, melyben a legnagyobb szerepet talán a közösségi média általi egyszerű fake news terjeszthetőség játssza. A megosztásaikra kevésbé odafigyelő felhasználók idővonalán rengeteg megtévesztő tartalommal találkozhatunk, melyek nem csak a félrevezető információk miatt veszélyesek.

A fake news oldalak számítógépünkre is potenciális fenyegetést jelentenek, tönkre tehetik rendszerünket, vagy veszélybe sodorhatják személyes adatainket. De lehetséges-e védekezni ellenük, és ha igen, hogyan csináljuk helyesen?

Mit jelent pontosan a fake news?

A fake news, azaz az álhír hazugságok szándékos terjesztése, melynek célja főként a közvélemény szándékos befolyásolása vagy az emberek megosztása. Az álhírek terjesztése gyakran politikai befolyásolás céljából történik, ám a legtöbb fake news oldal fő célja a haszonszerzés.

A hatásvadász szalagcímek és lehetetlen történetek ugyanis rengeteg megosztást generálnak, ami nagy látogatottságot jelent, egy oldal üzemeltetőjének pedig komoly anyagi hasznot hozhat.

Az álhír portálok éppen ezért sokszor hiteles forrásokra emlékeztető domain névvel működnek. Ezzel is azt a látszatot keltve, hogy az adott oldal megbízható. Ez pedig rendkívül könnyen megtéveszti a figyelmetlen felhasználókat, megosztásokat generál, és hozzájárul a futótűz-szerű terjedéshez.

Eszközeinkre is veszélyesek lehetnek

Sajnos a fake news oldalak nem csak a félrevezető információk terjedése miatt jelentenek veszélyt az óvatlan internetezőkre. A hackerek egyre nagyobb mértékben használják rosszindulatú programok terjesztésére is a megtévesztő híreket, történeteket.

Nem véletlenül, hiszen az álhírek rendkívül hatékonyan terjednek, és nem csak blokkolni, de azonosítani is rendkívül nehéz őket.

A gyanútlan felhasználók pedig sokszor nem is sejtik, hogy egy hangzatosnak és érdekesnek tűnő hír gyakran kiberbűnözők munkája, és olyan hivatkozásokat tartalmaz, mely könnyen megfertőzheti számítógépüket és veszélybe sodorhatja személyes adataikat.

Néha nagyon könnyű összetéveszteni a fake news oldalakat a valósakkal
Néha nagyon könnyű összetéveszteni a fake news oldalakat a valódiakkal.

Hogyan védekezhetünk a veszély ellen?

Habár a fake news oldalak terjedése megállíthatatlannak tűnik, megfelelő tájékozottsággal és némi odafigyeléssel védekezhetünk ellenük. Fontos, hogy egy link megnyitása és megosztása előtt mindenképp tájékozódjunk a forrással kapcsolatban.

Amennyiben nem megbízható híroldalról, portálról származik, inkább ne kockáztassunk.

A megtévesztő híroldalak folyamatosan frissülő listája segíthet abban, hogy hatékonyan szűrjük ki a hazugságokra épülő, megtévesztő tartalmakat.

Fontos továbbá, hogy odafigyeljünk a megfelelő online biztonságra, és böngészés közben használjunk olyan vírusirtót, mely megfelelő védelmet biztosít az eszközeinkre támadó kártevők ellen.

Egy véletlen kattintás ugyanis könnyedén tönkre teheti az egész számítógépes rendszerünket, a megfelelő védelem mellett azonban az ilyen malőrök elkerülhetők.

Érdemes azonban megbízható, vásárolt vírusirtót használnunk, az ingyenesen letölthető programok ugyanis az esetek többségében nem biztosítanak olyan védelmet, ami elegendő lenne a veszélyes hivatkozások és káros tartalmak kiszűréséhez.