A magyar cégek többsége továbbra sem ad az online biztonságra

Ha az adatbiztonság témaköre kerül szóba, a legtöbb cég azt állítja, mindent megtesz a tökéletes védelem érdekében. Az adatok azonban egészen mást mutatnak, hiszen a legfrissebb felmérések szerint idén nem kevesebb, mint a hazai cégek 60 százalékát érte sikeres kibertámadás.

Ez alapvetően kétségbeejtő statisztikának mondható. Már csak azért is, mert a legtöbb ilyen jellegű támadás szakemberek segítségével egyszerűen kivédhető lenne.

A legnagyobb probléma a spórolás

A magyar kis- és középvállalkozások nagy része érthető módon ott próbálja megfogni a pénzt, ahol tudja. Ennek sok esetben azonban olyan dolgok látják kárát, melyek a biztonságos működés alapfeltételét jelentenék. Többek közt a megfelelően kiépített informatikai rendszer, és az azon tárolt adatok biztonsága is.

Azt azonban, hogy ez mekkora problémát okoz a valóságban, csak akkor látjuk igazán, ha megvizsgáljuk a statisztikai adatokat. Ezek szerint a helyzet ugyanis nem csak kiábrándító, de kétségbeejtő is.

A friss információk szerint ugyanis a hazai vállalkozások nem kevesebb, mint harminckét százaléka használt még idén is a mindennapi munka elvégzése szempontjából elavult operációs rendszereket. Olyat, mint a Windows XP, ami 2014 óta egyáltalán nem kap frissítést. Ez pedig az óriási biztonsági fenyegetettséget jelent.

Ennek tükrében nem csoda, hogy idén a magyar cégek körül-belül két harmadán hajtottak végre sikeres kibertámadást az online bűnözők. Ezek közt sok volt a kisebb problémával járó eset, de sok, igen komoly adatvesztést okozó vírustámadással is találkozhattunk. Ezek eredménye pedig főként több napos termeléskiesés, vagy napjainkban rendkívül népszerű adatlopás.

Nem csak saját adatainkat sodorjuk veszélybe

Fontos tudni, hogy a nem megfelelő online biztonság komoly a hiányában cégvezetőként nem csak saját információkat, de pótolhatatlan munkahelyi adatokat, valamint dolgozóink és ügyfeleink személyes adatait is veszélybe sodorjuk.

Ennek eredménye pedig nem csak komoly anyagi károkkal, de súlyos büntetésekkel is járhat, hiszen az elmúlt években, az EU-s országokban egyre komolyabban veszik a személyes adatokkal történő visszaélést.

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, manapság a személyes adat feketepiaci értéke az aranyénál is magasabb. A rosszindulatú hackerek ugyanis ezeket az információkat rengeteg módon fel tudják használni a kárunkra, ezzel pedig igen komoly bajba is keverhetnek minket.

Mit tehetünk a támadások ellen?

Az első és egyben legfontosabb dolog informatikai rendszerünk folyamatos naprakészen tartása. Ez magába foglalja az általunk használt operációs rendszer folyamatos frissítését, valamint a vírusvédelem és a hackerek ellen biztonságot nyújtó tűzfalak rendszeres karbantartását.

Ez persze sok esetben már egy kisebb cég esetében is komoly munkával és rengeteg feladattal jár, éppen ezért a megfelelő erőforrások hiányában a feladatot érdemes külsős szakemberek kezébe adnunk.

A rendszergazda-szolgáltatásokra specializálódott cégek fokozottan figyelnek céges hálózatunk biztonságára, és folytonos munkájukkal garantálják számunkra azt a biztonságot, mely saját dokumentumaink és ügyfeleink adatainak megóvása szempontjából is nélkülözhetetlen.

És habár ez a megoldás némileg költségesebb lehet, mint a belsős munkaerő alkalmazása, érdemes azonban a hosszú távú előnyökre is gondolni. A külsős szolgáltatások segítségével elkerülhetjük a hatalmas veszteségekkel járó támadásokat, és a termelékenység folyamatosan fenntartható. Arról nem is beszélve, hogy cégen belül sokkal kevesebb erőforrást kell az online biztonságra fordítanunk.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.