Folyamatos a harc a káros tartalmak ellen

Az internet hétköznapi elterjedése egy új világot nyitott meg előttünk. A világháló használatával könnyedén kommunikálhatunk távoli ismerőseinkkel, hatékonyabb lett a vásárlás folyamata és a világ híreinek követése is egyszerűbb, mint korábban bármikor.

A pozitív hatások mellett azonban akadnak árnyoldalai is a felgyorsult információáramlásnak. Napjainkban egyre többet hallani ugyanis az álhírek, valamint egyéb káros tartalmak terjedéséről.

A szabadság árnyoldala

A közösségi média böngészése mára népszerű időtöltésnek számít a fiatalok és idősek körében egyaránt. Sokan azonban nem csak kikapcsolódásra és az ismerőseikkel való kapcsolattartásra használják a népszerű platformokat.

A Facebook például sok ember számára elsődleges hírforrást is jelent. A közösségi hálón különösebb szabályozás nélkül saját preferenciáink szerint iratkozhatunk fel a híroldalak tartalmaira és lehetőségünk nyílik arra, hogy kizárólag a minket érdeklő eseményeket kövessük. A jelenségnek azonban akad egy árnyoldala is ami nem más, mint az álhírek és álhír-oldalak, az úgynevezett „fake news” egyre nagyobb mértékű térnyerése.

Az elmúlt pár évben több tanulmány is foglalkozott az internetes álhírek terjedésével, az eredmények pedig megállapították, hogy a közösségi média felhasználóinak számával exponenciálisan növekszik az fake news-al dolgozó weboldalak száma is, melyből eredően a megosztások száma is évről évre nagyobb lesz. A megosztók demográfiai háttere alapvetően változó, azonban a tapasztalatok alapján elmondható, hogy az álhírek rendszeres terjesztése javarészt az idősebb korosztályra, az 50 és 65 év közöttiekre jellemző.

Az elfogultság a probléma

A kutatók szerint a fake news terjedése javarészt a tájékozatlanságnak, valamint a túlzott bizalomnak egyaránt köszönhető. Ha azt látjuk, hogy egy közeli ismerősünk megosztott valamit, mellyel preferenciáinkat tekintve alapvetően egyetértünk, elfogultak vagyunk és ritkábban mérlegeljük az átverés lehetőségét. Éppen ezért az álhír-oldalak nagy része főként az emberek érzelmeit és politikai preferenciáit próbálja kihasználni azzal a céllal, hogy virális tartalommá váljon és meghódítsa a világhálót.

Miért jó ez bárkinek?

Az ilyen jellegű tartalmak tehát több szempontból is károsak lehetnek a fogyasztóra nézve. A fake news oldalak befolyásolnak, megtévesztenek, sok esetben pedig számítógépünkre és okoseszközeinkre káros vírusokat is hordozhatnak. De sokakban felmerül a kérdés: miért éri meg bárkinek azzal foglalkozni, hogy szabad idejét álhíreket gyártásával töltse, és emberek millióit próbálja meg csőbe húzni valótlan állításokkal?! A válasz rendkívül egyszerű.

A legtöbb álhír-oldal esetében a fő cél a könnyű és gyors anyagi haszonszerzés. Az ezres vagy sokszor akár milliós nagyságrendű megosztások igen jól hoznak a konyhára az ilyen jellegű hirdetésekkel túlterhelt oldalak tulajdonosainak.

Egy másik, sokkal komolyabb és veszélyesebb ok pedig a befolyásolás. Hiszen érzelmileg túlfűtött, legősibb ösztöneinkre ható írásokkal a politikai hovatartozás és a pártpreferencia is rendkívül könnyen alakítható.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Az álhírek és az álhíreken át közvetített káros tartalmakkal szemben napjainkban nem egyszerű felvenni a harcot. A legjobb védekezést azonban továbbra is a tájékozottság jelenti.

Viseltessünk minden számunkra korábban ismert tartalomszolgáltató iránt fenntartással és ha lehetséges, próbáljuk meg megosztás előtt ellenőrizni a forrás hitelességét. Az eszközeinkkel szemben káros tartalmakat, vírusokat hordozó oldalakkal szemben pedig hatékony megoldást jelenthet a megbízható vírusirtó alkalmazások használata.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.