WordPress keresőoptimalizálás kezdőknek – így vágj neki a feladatnak

A keresőoptimalizálás az online marketing egyik legfontosabb eleme. A megfelelő kulcsszavak és SEO trükkök nélkül ugyanis lehetetlen felkerülni a nagy keresőmotorok találati listájára. Ha pedig a Google nem szeret minket, rengeteg aktív látogatót, feliratkozót és potenciális vásárlót is veszíthetünk.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk pár érvet amellett, miért fontos a WordPress oldalak megfelelő optimalizálása, és hoztunk pár eszközt is, melyek akár a kezdőknek is segíthetnek megbirkózni a feladattal.

Miért fontos a keresőoptimalizálás?

A SEO tevékenység lényege, hogy javítsa weboldalunk keresőmotorokban való megjelenését. Ha például egy kíváncsi felhasználó a Google-ben rákeres egy adott kifejezésre, általában nem jut tovább az első oldalon. Jobb esetben is csak néhányat lapoz addig, míg úgy dönt, megtalálta problémájára a megfelelő megoldást.

Éppen ezért ha oldalunk túlságosan hátul végez a találatok közt, rengeteg potenciális látogatót veszíthetünk. Sőt, ami ennél is rosszabb, vállalkozásunk megbízhatóságát, hitelességét is veszélybe sodorhatjuk.

Nehéz néhány rövid mondatban összefoglalni azt, hogyan is működik a tökéletes keresőoptimalizálás, hiszen gyakorlatilag az egy olyan dologról beszélünk, mely az online marketingen belül mára külön szakterületté nőtte ki magát.

A tökéletes SEO-ban rengeteg, aprónak tűnő dolog játszik szerepet, kezdve a megfelelő kulcsszavak használatától, egészen a meta adatokig, illetve a tökéletes domain név kiválasztásáig.

WordPress keresőoptimalizálás, gyorsan és egyszerűen

A WordPress alapú weboldalak egyik legnagyobb előnye, hogy szinte minden fontos funkcióra letölthetünk egy hasznos kiegészítőt. Szerencsére nincs ez másképp a SEO esetében sem, hiszen a megfelelő optimalizáltság eléréséhez több, egyszerűen telepíthető és használható bővítmény közül is választhatunk.

Ezek közül a legnépszerűbb talán a Yoast SEO, mely nem csak a megfelelő kulcsszavazásban, de az összes, fontos keresőoptimalizálási technika alkalmazásában segítségünkre lehet.

SEO mindenekfelett
A keresőoptimalizálás modern és hatékony online eszköz

A Yoast SEO többek közt segít a meta leírások és elérhetőségek egyszerű kidolgozásában, fejlett webhelytérkép funkcióval rendelkezik, a prémium felhasználók pedig teljes támogatottságot és exkluzív oktatóanyagokat is kaphatnak az alapvető funkciók mellé.

Hasonlóan kedvelt plugin az All in One SEO Pack, mely nevéhez hűen teljes körű keresőoptimalizálási lehetőséget nyújt a WordPress oldalak üzemeltetőinek. Rengeteg hasznos funkcióval rendelkezik, és a Yoast SEO-hoz hasonlóan teljes körű támogatással rendelkező, prémium verzióban is elérhető.

Törekedjünk a tökéletességre

A WordPress oldalak optimalizálása alapvetően egyszerű feladat, hála a szinte mindenre alkalmas, akár ingyenesen is elérhető bővítményeknek. Azonban akad néhány dolog, amire érdemes ennek ellenére is odafigyelni.

Ha igazán jó eredményt szeretnénk elérni, érdemes olyan dolgokra is hangsúlyt fektetnünk, melyekre a plugin-ek nem feltétlenül kínálnak külön funkció formájában megoldást. A keresőoptimalizálás legfontosabb szegmense ugyanis az úgynevezett „on site SEO”, mely a honlapunkon megjelenő tartalmak megfelelő optimalizáltságát jelenti.

A fontos kulcsszavak mellett ide tartozik többek közt a külső és belső linkek használata is, de gyakorlatilag a minőségi, informatív tartalom gyártása is a SEO stratégia fontos része.

A keresőoptimalizálás tehát összetett feladat. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes olyan szakembert alkalmaznunk, akiknek a keresőoptimalizálás a kisujjában van, és a megfelelő kulcsszavak használata mellett a háttérben meghúzódó, legalább ennyire lényeges feladatokra is megfelelő rálátással bír.