Kihasználják a járványhelyzetet az online bűnözők

Amennyire nehéz alkalmazkodnia a vállalkozásoknak a koronavírus által kialakult helyzethez, annyira egyszerűen oldják meg a problémát az internetes bűnözők. A megnövekedett online aktivitás ugyanis kiváló alkalmat ad a csalásokra, malware programok terjesztésére, és a munkahelyi rendszerek gyengeségeinek kiaknázására.

A szakértők azt javasolják, legyünk résen, és kizárólag megbízható forrásokból vásároljunk, tájékozódjunk. A céges hálózatok kezelését pedig bízzuk olyan szakemberekre, akik a legapróbb részletekre is odafigyelnek.

 

A régi módszerek továbbra is működnek

 

A legtöbb üzlet bezárásával megnövekedett a kereslet az online boltok iránt. Egyre többen állnak át a netes vásárlásra, ami sajnos nem csak a tisztességes vállalkozásoknak kedvez. Napról napra több csaló jelenik meg ugyanis a terepen, akik a válsághelyzetet kihasználva próbálják megszerezni a gyanútlan internetezők pénzét és személyes adatait.

Ennek érdekében sokan olyan trükköktől sem riadnak vissza, melyekről úgy gondolhatnánk, hogy az elmúlt években már lejárt lemezzé váltak.

Egyre gyakoribb problémát jelent például a hamis termékeket forgalmazó webshopok, félrevezető online áruházak megjelenése. Ezek többsége olyan termékeket kínál eladásra, melyek nem felelnek meg az alapvető fogyasztóvédelmi előírásoknak, vagy rosszabb esetben egyáltalán nem is léteznek.

Az elmúlt időszakban különösen felkapottnak számít például az egészségügyi hiánycikkeket, hamis gyógyszeripari termékeket felvonultató webshopok megjelenése. A konkrét árucikkekkel visszaélő csalások mellett az adathalász kísérletek, valamint e-mailben, csatolmány formájában terjedő kártevők is egyre elterjedtebbnek mondhatók.

Az ilyen jellegű elektronikus levelek általában akciókkal, kedvezményekkel kecsegtetnek, a bennük található linkekre vagy csatolmányokra kattintva azonban csak számítógépes vírusfertőzést kapunk.

 

Kiemelt figyelmet kapnak a céges hálózatok

 

Nem csak az internetes vásárlás az egyetlen online szegmens, melyet az elmúlt hetekben a kiberbűnözők megpróbálnak a lehető legnagyobb hatékonysággal behálózni.  A csalók a távmunka miatt rendszerekbe kapcsolt vállalati számítógépes hálózatokat sem kímélik, és ha a nem vigyázunk, könnyen megtalálhatják azok gyengepontját.

Ilyen módon rengeteg bizalmas információhoz, levelezésekhez, belépési kódokhoz, vagy épp bankkártya-adatokhoz férhetnek hozzá, melyet később saját haszonszerzési célra használnak fel.

 

Hogyan védekezhetünk a támadások ellen?

 

A szakértők szerint a lényeg, hogy kezeljünk minden gyanús üzenetet fenntartással, és kizárólag olyan oldalakról rendeljünk, melyek hitelességéről korábban már megbizonyosodtunk. Annak érdekében pedig, hogy véletlenül se essünk az online csalók csapdájába, mindig ellenőrizzük az e-mailekben található linkek és csatolmányok hitelességét, mielőtt rákattintanánk azokra.

A céges hálózatokra pedig érdemes ezekben az időkben nagyobb figyelmet szentelni, hiszen a hackerek nagyon könnyen megtalálhatják a rendszer gyengepontjait, ami sajnos súlyos következményekkel járhat.

A távmunkának köszönhetően megnövekedett igényű hálózatunk kezelését érdemes újragondolnunk, és a belsős megoldás helyett profi, szakmai alapokra helyezni. A rendszerszintű karbantartást és felügyeletet lehetőleg bízzuk olyan szakemberekre, akik értik a dolgukat, és ha adatbiztonságról van szó, a legapróbb részletek sem kerülhetik el a figyelmüket.