Így óvd meg weboldalad a hackertámadásoktól

Manapság egyre gyakoribbak az olyan kibertámadások, melyek a népszerű, ingyenes keretrendszeren üzemelő weboldalakat célozzák meg. A WordPress, a Joomla, és a Drupal felhasználói sem érezhetik magukat száz százalékos biztonságban, hiszen a hackereknek elég egyetlen apró rést találniuk a pajzson, és máris kezükben a kulcs oldalak ezreihez, ahol kedvükre garázdálkodhatnak.

Sokan úgy gondolják, őket nem fenyegeti egy esetleges hackertámadás veszélye, hiszen miért is akarná bárki feltörni az oldalukat, ugye? Azt azonban fontos tudni, hogy az esetek többségében a támadások automatizáltak, és nem válogatnak a honlapok közül.

De akkor hogyan védekezhetünk a kiberbűnözők kártékony tevékenysége ellen?

Rendszeres frissítés

A maximális védelem érdekében fontos, hogy tartalomkezelő keretredszerünket, témáinkat, valamint kiegészítőinket is rendszeresen karbantartsuk, frissítsük.

A hackerek gyakran használják támadásaikhoz az elavult verziók biztonsági réseit, így honlapunk minél naprakészebb, annál kisebb az esélye annak, hogy kibertámadás áldozatai leszünk.

Csak tiszta forrásból

Fontos, hogy weboldalunkhoz bármilyen kiegészítőt telepítünk, az mindig megbízható, hivatalos forrásból származzon.

A drága témák ingyenes letöltése ugyan csábító lehet, azonban a kétes oldalakról letöltött elemek kártékony fájlokat tartalmazhatnak, melyek komoly biztonsági problémához vezethetnek. Ez pedig a lehetséges veszteséget tekintve egyáltalán nem éri meg a kockázatot.

Kevesebb bővítmény

Abban az esetben, ha egy adott plugint már nem használunk, érdemes azt eltávolítani az oldalunkról. Elsősorban azért, mert az inaktív kiegészítők lassítják a honlap betöltési sebességét, másodsorban pedig azért is, mert potenciális támadási felületet biztosítanak a hackereknek.

Újabb bővítmények telepítése előtt pedig mindig ellenőrizzük az adott plugin elérhető funkcióit, kompatibilitását tartalomkezelőnkkel, valamint ne feledkezzünk meg a felhasználói vélemények elolvasásáról sem.

Atombiztos jelszó és felhasználónév

Sokan lustaságból nem változtatják meg az alapértelmezett felhasználónevet. Pedig azzal, hogy az történő belépéshez egyszerűen az „admin” nevet használják, már kiváló támadási felületet szolgáltatnak a hackereknek.

Minél nehezebben jönnek rá a kiberbűnözők felhasználónevünkre, annál nehezebb lesz bejutniuk oldalunkra. A komplikált bejelentkezési név mellé persze nem árt egy atombiztos jelszó is, mely legalább 8 karakter hosszú, és kisbetűt, nagybetűt, számot és speciális karaktert egyaránt tartalmaz.

SSL tanúsítvány

Az SSL tanúsítvány garantálja azt, hogy a felhasználók által küldött adatok biztonságos csatornákon keresztül jussanak el a szerverig. Ilyen módon a hackerek egy esetlegesen sikeres támadás esetén sem férhetnek hozzá olyan kényes információkhoz, mint például a felhasználók bankkártya-, vagy a lakcímadatai.

Az SSL tanúsítvány megléte kereskedelmi vagy pénzügyi tevékenységet folytató honlapok (pl. webáruházak, bankok) esetében már kötelező, de minden olyan esetben ajánlott, ahol a felhasználóknak regisztrációra, bejelentkezésre, vagy adatai megadására lehet szüksége.

Megbízható tárhely

A stabil weboldal alapköve a megbízható tárhely. Ha olyan szolgáltatót választunk, mely ad a biztonságra, nem kell aggódnunk azon, hogy honlapunkat egyik pillanatról a másikra ellepik a kártevők.

Egy profi tárhelyszolgáltató mindig a legfrissebb és legprofibb megoldásokkal dolgozik azon, hogy a szerverein tárolt adatok mindig száz százalékos biztonságban legyenek, és ha bármilyen probléma merülne fel, azt azonnal orvosolják.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.