Tárhely szolgáltatót szeretne váltani? Mutatjuk, hogyan kezdjen hozzá!

Biztonságosabb szerverre, olcsóbb szolgáltatásra, nagyobb tárhelyre, vagy épp barátságosabb és gyorsabb ügyfélszolgálatra vágyik? Számtalan oka lehet annak, ha valaki nincs megelégedve a jelenlegi tárhely szolgáltató cége által biztosított lehetőségekkel. Azonban a legtöbben még ennek ellenére sem mernek belevágni abba, hogy továbbálljanak.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mégis miért? Általában az ok pedig nem más, mint hogy elriasztja őket váltással járó, lehetséges nehézségek és problémák gondolata.

Annak ellenére is, hogy a régi szolgáltató cseréje szinte semmivel sem bonyolultabb és nyűgösebb feladat, mint mondjuk létrehozni egy új, saját domain nevet.

Ha Te is aggódnál a változással járó feladatok miatt, most segítünk! Összegyűjtöttük Neked a legfontosabb lépéseket arra az esetre, ha weboldalad régi tárhelyéről szeretnéd átkérni egy új szolgáltatóhoz, hogy minden gördülékenyen és zökkenőmentesen történhessen.

Kezdjünk is bele talán a legalapvetőbb lépésnél.

Új szolgáltató kiválasztása

Amennyiben aktuális tárhely szolgáltatóddal nem vagy elégedett, fontos, hogy mielőtt bármit is tennél, mérd fel a helyzetet és tedd fel magadnak a következő kérdést: „Pontosan mi is az a probléma, ami miatt úgy döntöttem, hogy váltani szeretnék? „

Ez elsőre evidensnek tűnik, azonban rendkívül fontos, hogy újdonsült szolgáltatódat jól átgondoltan válaszd meg. Úgy, hogy minden szempontból megfeleljen a Te elvárásaidnak, illetve weboldalad célközönségének igényeit is képes legyen száz százalékosan kielégíteni.

Költözés előtt akadnak olyan technikai dolgok, melyekről mindenképp érdemes tájékoztatást kérni. Az újabb PHP verziókkal működő oldalakat például csak az ezekkel kompatibilis szerverek tudják kezelni, illetve a korábban használt adatbázisod típusa is meghatározó lehet. Ha például MySQL-t használtál ezelőtt, figyelj oda arra, hogy ennek lehetősége az új szolgáltatónál is adott legyen. Ellenkező esetben ugyanis lehetséges, hogy átmenteni kívánt weboldalad használhatatlan lesz az új környezetben.

 

Domain átregisztrálása

Amennyiben szeretnéd, hogy weboldalad az új tárhelyen továbbra is a régi domain névről legyen elérhető, nincs más dolgod, minthogy átkérd regisztrált címed az új szolgáltatódhoz. Ehhez szükséged lesz egy nyilatkozatra, melyet a domain eredeti tulajdonosának, azaz neked, vagy a korábbi szolgáltató törvényes képviselőjének kell aláírnia.

Gyakran megesik ugyanis, hogy egy szolgáltató a domaineket nem az igénylők, hanem a saját nevére regisztrálja. Ilyenkor a folyamat némileg hosszadalmasabb, ámde semmiképp sem kivitelezhetetlen. Külföldi végződés esetén (.com, .ro, stb.) esetén egy úgynevezett AUTH CODE-ra is szükséged lesz, ezt szintén a korábbi szolgáltató köteles biztosítani a számodra költözés esetén.

Adatok mentése és áttöltése

A költözéshez szükséged lesz weboldalad teljes anyagára, melyet az eredeti tárhelyről FTP-kliens segítségével tudsz letölteni. Ezután az adatbázisodról is szükséged lesz egy biztonsági mentésre, melyet a PHPMyAdmin program segítségével könnyedén elvégezhetsz.

Ezután nincs más dolgod, minthogy az archivált adatokat feltöltsd az új szolgáltatódnál igényelt friss tárhelyre. Ehhez szintén egy FTP-kliensre és a PHPMyAdmin programra lesz szükséged.

Ha minden adat hiánytalanul felkerült, a költözés zökkenőmentes lesz, és weboldaladnak üzembeli kimaradás nélkül lesz lehetősége arra, hogy működése átálljon az új szerverre. Ugye, hogy nem is olyan nehéz feladat egy költözés?

Abban az esetben persze, ha nem szeretnél túlságosan sokat bíbelődni weboldalad áthelyezésével, profi szakemberekből álló csapatunkhoz is bátran és bizalommal fordulhatsz. Minden, a témát érintő kérdésben készségesen állunk rendelkezésedre és ahol tudjuk, segítjük weboldalad problémamentes költözését!

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.