Hatékony kibervédelem: milyen gyakran érdemes jelszót változtatnunk?

Egyre gyakrabban hallani hackertámadásokról, zsarolóvírusokról és egyéb fenyegetésekről, amelyek az egyszerű számítógép-felhasználókat érintik. Éppen ezért a kibervédelem napjaink egyik legfontosabb kérdése.

Azt már tudjuk, hogy a hatékony védekezés érdekében fontos, hogy erős, nehezen kitalálható jelszavakat használjunk.

De mennyire lényeges az, hogy ezt a jelszót évente többször, akár havonta vagy kéthavonta megváltoztassuk? Ebben a cikkben az ezzel kapcsolatos tévhiteket és mítoszokat szeretnénk eloszlatni.

Rendszeres jelszóváltoztatás: biztos, hogy jó kibervédelmi megoldás?

Rengeteg olyan cikket olvastunk mostanában, amelyben a szerzők jelszavunk rendszeres megváltoztatását a kibervédelem egyik fontos alapköveként emlegetik. Az igazság azonban az, hogy ez a gyakorlat számos hátránnyal is járhat.

Ennek oka, hogy a felhasználók többsége igyekszik kiszámítható jelszavakat választani annak érdekében, hogy azok a rendszeres változások ellenére is könnyen megjegyezhetőek legyenek.

Az új jelszavak ennek érdekében gyakran logikusan egymást követő, egymáshoz szorosan kapcsolódó szavakból és számokból állnak. Így a következő jelszó könnyen kitalálható az előző jelszó ismeretében.

Az Észak-Karolinai Egyetem által végzett kutatások szerint például néhány karakter is elég lehet ahhoz, hogy a kiberbűnözők hatékonyan tudják kitalálni új jelszavainkat.

Az egyetem kutatói által fejlesztett algoritmus például egy korábbi jelszó alapján képes volt a fiókok 17 százalékának jelenlegi jelszavát megfejteni.

Ne legyünk lusták: a lényeg az erős jelszó

Ne legyünk lusták: a lényeg az erős jelszó

Mint ahogyan azt már többször is említettük, a jelszó gyakori cseréjénél sokkal fontosabb az, hogy nehezen kitalálható karaktersort alkalmazzunk.

Sokan ugyanis kényelemből és lustaságból olyan jelszavakat használnak, amelyeket különösebb fejtörés nélkül, akár pillanatok alatt ki lehet találni.

Fontos, hogy jelszavunk mindig legyen hosszabb nyolc karakternél, és minden esetben tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat, valamint speciális karaktereket. A maximális hatás érdekében random jelszógenerátort is használhatunk.

Ez lényegesen megnehezíti a hackerek dolgát, és szinte lehetetlenné teszi azt, hogy a jelszavunk kitalálásával törjenek be weboldalunkra vagy férjenek hozzá a különböző applikációkon belül használt fiókjainkhoz.

A hosszú és bonyolult jelszavak megjegyzéséhez pedig ma már füzetre sincs szükség, hiszen több olyan jelszókezelő alkalmazás közül is választhatunk, amelyek maximális biztonság mellett segítenek a különböző felületeken alkalmazott jelszavaink tárolásában és védelmében.

A tudás hatalom: legyünk mindig felkészültek

Érdemes tudni, hogy a napjaink kiberbűnözői jóval felkészültebbek annál, minthogy kizárólag az úgynevezett „brute force” támadásokra hagyatkozzanak.

Lépést tartanak a technológia folyamatos változásával, és eszközeikkel szemben a jelszavak rendszeres cseréje már nem feltétlenül jelent hatékony megoldást.

Éppen ezért fontos, hogy adataink védelme érdekében ne csak az erős jelszavakra hagyatkozzunk, hanem amennyire csak lehet, legyünk képben a kiberbiztonsági trendekkel.

És lehetőségeinkhez mérten alkalmazzunk olyan, megbízható megoldásokat (például vírusirtók, tűzfalak és egyéb programok formájában is), amelyek segítenek abban, hogy egy lépéssel a hackerek előtt járjunk.