Miért jó a felhőalapú szolgáltatások használata?

A felhőalapú szolgáltatások lassan egy évtizede képzik szerves részét a számítástechnikának. Használatuk nem csak magánszemélyek, de cégek körében is egyre inkább gyakorinak számít, sokan azonban ettől függetlenül is idegenkednek ettől a megoldástól.

Mi lehet az ellenszenv oka, és miért érdemes a hiedelmekkel ellentétben mégis a felhőalapú szolgáltatások használata mellett döntenünk, ha adataink biztonságos tárolásáról van szó? Az alábbi bejegyzésből most többek közt ez is kiderül, de kezdjük talán a legelején!

Mi is az a felhőalapú szolgáltatás?

Ahhoz, hogy megértsük a felhőalapú számítástechnikát, nincs másra szükségünk, mint egy rendkívül egyszerű, két végpontból és egy közvetítő közegből felépülő kommunikációs modell elképzelésére. A modell egyik pontján a szolgáltató áll, a másikon a felhasználó, maga a csatorna pedig nem más, mint a virtuális tér, melyben az adatok vándorolnak.

A szolgáltató a háttérben működő fizikai eszközök segítségével biztosítja a felhasználó számára azt, hogy ezen a virtuális téren keresztül hozzáférhessen olyan, különböző számítástechnikai szolgáltatásokhoz, mint az adattárolás, vagy épp az adatbátis-, vagy a hálózatkezelés.

A felhőalapú szolgáltatásoknak köszönhetően nekünk, felhasználóknak tehát már nincs szükségünk arra, hogy adatainkat egy külön erre a célra fenntartott, fizikai eszközön, saját merevlemezen vagy dedikált szerveren tároljuk. A felhő-technológia esetében minden szükséges információt egy, a szolgáltató által biztosított eszköz kezel, melyet rendkívül könnyedén, néhány kattintás segítségével érhetünk el a virtuális téren keresztül. Ez lehet akár zárt, helyi hálózat, vagy maga a nyitott internet is. És hogy miért jó ez nekünk pontosan?

A technológia legnagyobb előnye egyértelműen a helyfüggetlenség, a rugalmasság, valamint a méretgazdaságosság. Adatainkat bárhonnan elérhetjük, több gépen is dolgozhatunk velük egyszerre, mindezt pedig tehetjük úgy, hogy nem kell aggódnunk fájlméretek, vagy a folyamatosan növekvő adatforgalom miatt.

Sokakat azonban ennek ellenére is nehéz rávenni az új, innovatív és költséghatékony technológia alkalmazására. Hogy miért lehetséges ez?

Biztonságos, mégis könnyen elérhető adattárolási forma

Nem csak a magánszemélyek, de a cégek egy része is idegenkedik a felhőalapú szolgáltatások használatától, mondván kevésbé érzik biztonságban adataikat a virtuális térben, mint saját fizikai szervereiken, merevlemezeiken tárolva. Az igazság azonban az, hogy semmivel sem fenyegeti őket komolyabb veszély, mint bármi, ami a fizikai adattárolás során is lehetséges. Sőt!

Mivel a felhőalapú szolgáltatásoknak több fajtája létezik, így a nyilvános felhők mellett olyan magán, illetve hibrid megoldásokról is beszélhetünk, melyek sok esetben komolyabb védettséget biztosítanak adatainknak, mintha fizikai adathordozókon, saját szervereken tárolnánk őket. A legtöbb szolgáltató komoly figyelmet fordít a biztonságra, és az általános intézkedések mellett akár megerősített védelmet, a támadásokkal szembeni komoly felkészültséget is igényelhetünk azelőtt, hogy igénybe vennénk egy adott, felhőalapú szolgáltatást.

Miért érdemes felhő alapú szolgáltatásokat használni?

A felhőalapú szolgáltatások legnagyobb előnye nem másban, mint a mobilitásban rejlik. Mivel adatainkat nem egy fizikai szerveren tároljuk, így gyakorlatilag néhány kattintás után bárhonnan elérhetjük őket, ami nem csak saját kényelmünk szempontjából lényeges, de nagyban megkönnyíti a cégen belüli, közös munkát is.

Az egyszerűség mellett sokak, főként cégek számára döntő szempontot jelenthet a felhőalapú tárhelyek méretezhetősége. Egy nagyobb cég esetében a hirtelen megnövekedő forgalom sok esetben nagyobb erőforrásokat is kíván, akár a sávszélesség, akár a tárolókapacitás területét tekintjük. A felhőalapú tárhelyek a fizikai, dedikált szerverekkel szemben képesek a dinamikus növekedésre, a szükséges erőforrások megfelelő időben történő azonnali biztosítására. Ezáltal is garantálva a termelékenység kiesésével járó profitcsökkenés minimalizálását.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.