Miért fontos a tárhely rendszeres biztonsági mentése?

A rendszeres biztonsági mentés legalább annyira nélkülözhetetlen egy weboldal esetén, mint a jelszavas védelem. Nem csak a váratlan rendszerhibák előállása során jelent hatékony megoldást, de a kiberbűnözők elleni harcban is elengedhetetlen.

Mikor jöhet jól egy biztonsági mentés?

Weboldalunk biztonsági mentése több szituációban is aranyat érhet. Az első, legkézenfekvőbb eset, ha hackertámadás éri honlapunkat. Sokan gondoljuk úgy, hogy velünk ilyen nem történhet, azonban tudnunk kell, hogy a kibertámadások napjainkban nagyon is gyakori jelenségnek számítanak.

Ha gyanús hivatkozásokat, indokolatlan változásokat fedezünk fel az általunk publikált tartalmakban, abból már sejthetjük, hogy mi is kiberbűnözők áldozataivá váltunk. Ebben az esetben jól jöhet egy korábbi biztonsági mentés, melynek visszaállításával rendbe hozhatjuk a dolgokat. Ezután már csak arra kell odafigyelnünk, hogy a korábbinál nagyobb figyelmet fektessünk weboldalunk biztonságára.

Egy másik kellemetlen szituáció lehet a frissítések által okozott meghibásodás, ami leginkább olyan népszerű tartalomkezelők esetében jellemző, mint a WordPress. A frissítések általában a hibák elkerülésére és a biztonsági rések megszüntetésére szolgálnak, azonban néha előfordulhat, hogy problémát okoznak. Főként abban az esetben, ha weboldalunk egyedileg fejlesztett funkciókat is használ.

Nem csak a tartalomkezelő rendszer, de a telepített bővítmények frissítése is előidézhet olyan problémát, melynek megoldásához szükségünk lehet weboldalunk korábbi biztonsági mentésére. Éppen ezért minden frissítés előtt érdemes lementenünk a tartalmat, hogy ne érjen minket meglepetés egy esetleges, nem várt meghibásodás esetén sem.

Muszáj a biztonsági mentést magamnak készítenem?

A legtöbb esetben nem kell azzal foglalkoznunk, hogy manuális biztonsági mentést készítsünk weboldalunkról. A tárhelyszolgáltató ezt bizonyos időközönként automatikusan elvégzi, és kérésre visszaállítja.

Egy nagyobb frissítés előtt azonban érdemes lehet oldalunkról saját biztonsági mentést készítenünk, ugyanis előfordulhat, hogy a szolgáltatónál legfrissebb verziója még nem került archiválásra, ezáltal pedig sok munkánk és értékes tartalmunk is kárba veszhet.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.