Mi az a tárhely sávszélesség és miért fontos vele számolnunk?

Tárhelyünk sávszélessége alapján megállapíthatjuk, hogy honlapunk egy hónapban milyen mértékű forgalom lebonyolítására képes és milyen mennyiségű klienst tud egyszerre kiszolgálni.

Röviden és tömören megfogalmazva: minél nagyobb a tárhelyünk sávszélessége, annál több látogató nyithatja meg böngészőjében oldalunkat egyszerre, illetve annál több adat le- valamint feltöltését képes kezelni szerverünk.

A sávszélesség szempontjából fontos, egyéb tényezők

A forgalom nem kizárólag a kliensek számára korlátozódik. Maga a fogalom kifejezés ugyanis nem a látogatók számát, hanem a kliensek által generált adatátviteli mennyiséget jelenti.

Éppen ezért weboldalunk betöltési sebességét a kliensek száma mellett több tényező is befolyásolhatja. Ezek közül az egyik legkomolyabb tényező az általunk feltöltött fájlok mérete lehet. Minél nagyobb fájlokkal dolgozunk ugyanis, annál nagyobb sávszélességre lesz szükségünk oldalunk megjelenítéséhez.

Ezen kívül azt is számításba kell vennünk, hogy ha egy tárhelyről több weboldalt üzemeltetünk, a rendelkezésünkre álló sávszélesség eloszlik ezek közt az oldalak közt.

Ha ezeket a tényezőket nem hagyjuk figyelmen kívül és tisztában vagyunk azzal is, hogy készülő weboldalunk reális keretek közt milyen forgalmat lesz képes generálni, akkor összességében már könnyebben választhatunk céljainknak megfelelő tárhelyszolgáltatót.

Milyen sávszélességű szolgáltatást érdemes választanunk weboldalunknak?

A fentebb leírt tényekből már érzékeltető, hogy minél több látogatót szeretne naponta kiszolgálni a céges honlapunk, annál nagyobb sávszélességű tárhelycsomag mellett érdemes letennünk a voksunkat. Míg magánszemélyek és kisvállalkozások számára elegendő lehet a legkisebb sávszélességű megosztott tárhelyszolgáltatás is, addig nagyobb cégeknek már nem érdemes ezekkel kísérleteznie, ugyanis ez egy nagyobb látogatóroham esetén az oldal összeomlásához, elérhetetlenné válásához vezet. (Mindez egy karácsonyi kampány során tízmilliókban mérhető veszteséget jelenthet.)

Az általunk kínált szolgáltatásokkal igyekszünk mind a kisebb forgalmú, mind pedig a naponta akár több ezer látogató igényeit kielégítő weboldalak számára megfelelő tárhelylehetőséget kínálni. Abban az esetben, ha Ön egyelőre bizonytalan abban, hogy tervezett honlapja milyen forgalmat generál majd a jövőben, érdemes egy kisebb csomaggal indulnia, hiszen tárhelye adatkapacitását és sávszélességét bármikor növelheti (vagy akár csökkentheti).

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.