Mi az a cPanel? Miért jobb a cPanel, mint a többi webtárhely kezelőfelület?

Mi az a cPanel?

A cPanel nem más, mint egy olyan felhasználóbarát, könnyedén kezelhető vezérlőpult, ami segít abban, hogy szervereink és weboldalaink kezelhetősége egyszerű és átlátható legyen. Megkönnyíti a weboldal tulajdonosok és kezelők életét, ráadásul alkalmazható még speciális tárhelyek esetén is, így ennél egyszerűbb megoldást aligha találni a piacon. A cPanelben könnyedén kezelhetjük a weboldalakhoz tartozó fájlokat, domaineket, e-mail- és FTP-fiókokat. Emellett lehetővé teszi a MySQL adatbázisok egyszerű létrehozását és számos más hasznos funkcióval, beállítással és kezelési lehetőséggel rendelkezik.

Profi fejlesztő csapat dolgozik folyamatosan a felület funkcióin, azok javításán, emellett rengeteg tudásanyag érhető el róla.

Mitől olyan népszerű?

1. Gyors

A cPanel tárhelyek népszerűségéhez hozzájárul a gyorsaság is. Ez nemcsak a vezérlőpult sebességére vonatkozik, hanem a háttérben dolgozó technológiának köszönhetően az oldalak betöltési idejére is. A webhely sebessége pedig nemcsak SEO, hanem a forgalom szempontjából is rendkívül fontos tényező.

2. Sok hasznos funkcióval rendelkezik

Fontos megemlíteni, hogy a cPanel ma már egy szabványnak számít, amelyhez számos funkció társul, mint például:

  • weboldalt futtató PHP verzió állítása
  • a PHP beépülő moduljainak be/kapcsolása
  • szerver oldali gyorsítótárazás beállítása
  • domainek és aldomainek kezelése

Ezért szinte nincs olyan feladat, amire ne találnánk megoldást a cPanelben, legyen szó fájlok eléréséről, MySQL adatbázisokról vagy általános webhely kezelési problémákról.

3. Megbízható és biztonságos

Egy jó cPanel tárhely esetében a megbízhatóság is kulcsfontosságú. A cPanel garantálja a védelmet a rosszindulatú támadásokkal szemben, és biztonsági mentéseket is készít – ez rövid távon is nagyon hasznos tulajdonság.

4. Egyszerű a használata

Rengeteg felhasználó számára ez a legfontosabb tényező. A cPanel tárhelyek népszerűségének legfőbb oka az, hogy mindent könnyedén elérhetünk a grafikus kezelőfelületről, és a népszerű webes alkalmazások, mint például a WordPress vagy a Joomla, néhány kattintással telepíthetők.

A cPanel nem más, mint a tárhely irányító központja, menürendszere. Már a kezdetektől egy könnyen átlátható kezelőfelületet alkotott, ami nagymértékben hasonlít a mai okostelefonok ikonos menü rendszeréhez. A menüpontok csoportba vannak szedve, így könnyen megtalálható a keresett menüpont. Nem kell szakember ahhoz, hogy használni tudjuk a felületet, a legtöbb funkció nagyon egyszerűen, pár kattintással beállítható.

Sybell_cPanel_Blogcikk_2023_julius

Ezen felül…

  • Rugalmas – Számos funkciót képes ellátni, így rendkívüli módon alkalmazkodik minden igényhez. Ennek az egyik módja, hogy egyszerre több ember is kezelheti a panelt, így többen dolgozhatnak a webhelyen. A webhelyre érkező forgalmat is szemmel lehet tartani, fontos statisztikákat biztosít, mely a forgalomfigyelő eszközzel együtt segít a webhely javításában.
  • E-maileket kezelhetünk vele – A cPanel segítségével növelhető az e-mailek minősége, valamint testre is szabhatjuk őket. A panelen belül létrehozhatunk és törölhetünk e-mail fiókokat.
  • Kompatibilis más böngészőkkel – A Cpanel egyik remek tulajdonsága, hogy kompatibilis minden böngészővel. Ezáltal könnyebben lehet bővítményeket telepíteni.
  • Adatokat kezelhetünk vele – Egy új panelre való váltásnál nagyon fontos figyelembe venni az adatok biztonsági mentését és helyreállítását. A cPanel megkönnyíti az elveszett adatok megtalálását, de ahhoz, hogy ez hatékonyan működjön mindenképpen szokássá kell váljon a rendszeres mentés.
  • Könnyen telepíthető – A különálló szoftverek telepítésével töltött idő drasztikus csökkentése érdekében érdemes előre telepített cPanelt használni.
  • Több domain kezelhető egy panelben – Egyetlen panelhez több tartományt is csatolható. A cPanel másik egyedülálló funkciója az ügyfelek átirányításának képessége, amely lehetővé teszi, hogy a webes forgalmat máshova továbbítsuk.

Összegezve tehát, a cPanel tárhely nemcsak egy egyszerű és könnyen kezelhető vezérlőpult, hanem egy komplett megoldás a weboldalak kezelésére. A kényelmes felhasználói felület, a sok hasznos funkció és a megbízhatóság miatt a cPanel-el rendelkező tárhelyek rendkívül népszerűek a felhasználók körében. Továbbá rugalmassága, biztonsága és a könnyű telepítés lehetősége további előnyöket nyújt a webtárhely szolgáltatás területén.