Mennyire biztonságos a felhőalapú adattárolás?

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhőalapú adattárolásra alkalmas platformok.

Nem véletlenül, hiszen használatuk praktikus és egyszerű, igény szerint akár nagymennyiségű adat tárolására is alkalmasak, egy laptop vagy okoseszköz és működő internetkapcsolat segítségével pedig bárhonnan, bármikor elérhetőek.

Sokan azonban továbbra is biztonságosabbnak tartják, ha fontos adataikat – például céges dokumentumokat és fájlokat – hagyományos módon, merevlemezeken és belső szervereken kezeljék.

De vajon lehet-e alapja a félelmeknek? Kiszolgáltatottabbak lehetünk-e a hackereknek, ha a felhőalapú adattárolást választjuk? Ebben a bejegyzésben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Felhőalapú megoldások: megbízhatunk-e bennük?

Az első és egyben legfontosabb kérdés, hogy érzékeny adatok tárolása esetében megbízhatunk-e a felhőalapú platformokban. A válasz pedig rendkívül egyszerű: igen. És hogy miért?

Ennek oka, hogy a jó felhőszolgáltatók számára a legfontosabb dolog a védelem. Ennek érdekében a legújabb technológiákkal és képzett szakemberekkel dolgoznak azon, hogy az általunk tárolt adatokhoz ne férhessenek hozzá azok, akik nem rendelkeznek a szükséges meghatalmazással. És hogy ez önmagában garanciát jelent-e a százszázalékos védelemre?

Természetesen nem. Ennek azonban nem az az oka, hogy a felhőszolgáltatók megbízhatatlanok lennének.

Egyszerűen csak az, hogy minden rendszeren található olyan biztonsági rés, ami, ha csak a hackerek 0,01 százaléka számára is, de megoldást jelenthet az illetéktelen behatolásra. Minél modernebb és minél naprakészebb azonban az adott rendszer, annál nehezebb lesz azt feltörni, kárt tenni benne, és hozzáférni a rajta tárolt, érzékeny adatokhoz.

Összességében tehát a megfelelő kezekben lévő felhőalapú hálózat a legmegbízhatóbb megoldás, amelyet napjainkban adattárolási és adatkezelési célból választhatunk.

A zárt hálózat sem atombiztos, ráadásul drága is

A zárt hálózat sem atombiztos, ráadásul drága is

Sok cég úgy gondolja, hogy zárt, céges hálózatához nem tudnak hozzáférni a kiberbűnözők, ellentétben a felhőalapú szolgáltatásokkal. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A belső hálózatok sem feltörhetetlenek, sőt!

Abban az esetben, ha nem fordítunk komolyabb befektetést a védelmükre, sokkal nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, mint egy megfelelően védett, felhőalapú megoldás.

Egy jól képzett informatikai szakember állandó alkalmazása pedig egyáltalán nem olcsó dolog, amit a fizikai szerverek és a hálózat fenntartásával járó költségek mellett mindenképp e kell kalkulálunk.

A felhőalapú rendszerek esetében azonban ez általában már házon kívül adott, és egy szolgáltatás havi díja a korszerű védelmet és a szakértő, naprakész informatikusok munkáját is magába foglalja.

Ami a legfontosabb: nem minden felhő publikus

Végül érdemes megemlíteni, hogy sokaknak a fejében azért él a felhők sebezhetőségével kapcsolatos kép, mert azonnal az olyan, publikus szolgáltatásokra gondolnak, amelyek az interneten keresztül bárki számára elérhetők.

A felhőalapú adattárolás azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy magyar cégként az adatainkat egy több ezer kilométerre lévő cég szerverén kellene tárolnunk.

A felhőszolgáltatások célja az, hogy a korábban számítógépeinken tárolt adatokat és a rajtuk futtatott alkalmazásokat az egyszerűbb és praktikusabb munkavégzés érdekében egyetlen helyen tudjuk tárolni és kezelni.

Ennek érdekében pedig felhőalapú infrastruktúra akár házon belül is kiépíthető.

Ez a megoldás pedig a kényelem és a hatékonyság mellett a legmagasabb szintű adatvédelmet képes garantálni abban az esetben, ha üzemeltetését a megfelelő szakemberekre bízzuk.