Megosztott tárhely vs. VPS-hosting. Mi a különbség?

Tárhelyet keresünk weboldalunknak, de nem tudunk kiigazodni az interneten fellelhető megannyi szolgáltató ajánlatai között?

Először is érdemes eldöntenünk, mely vállalkozásunknak milyen jellegű tárhely a megfelelő.
Megosztott tárhely vagy VSP-hosting? Ha nem tudsz dönteni, mi rendelkezésére állunk a segítségben!

Megosztott tárhely

A megosztott tárhelyek előnye, hogy egy szerveren akár több ezer weboldal is gond nélkül tárolható. Az ilyen jellegű tárhelyeken tárolt honlapok tulajdonosainak azonban osztozniuk kell a memórián, a lemezterületen, valamint a CPU-használaton is.

Ez elsőre talán kényelmetlenül hangzik és valóban megvannak a maga hátulütői. A megosztott tárhelyeken tárolt weblapok betöltési ideje általában lassabb és a biztonsági kockázatoknak is nagyobb eséllyel vannak kitéve (ha egy hacker feltöri az egyik oldalt, könnyebben tud a szolgáltató által tárolt többi oldalhoz is hozzáférni).

Azonban az ilyen jellegű tárhelyek nem minden esetben jelentenek rossz megoldást. A középvállalkozások vagy nagyobb cégek esetében a megosztott tárhely valóban nem a legjobb választás, azonban a kis forgalmú honlapok hostolására tökéletesen alkalmas lehet. A legfontosabb céges weboldalunkat ne ide tegyük, ugyanakkor időszakos kampányoldalaknál a kockázatok bevállalhatók.

A megosztott tárhelyek nagy előnye ezen kívül, hogy a szerver karbantartása automatikus, ezzel a weboldal üzemeltetőjének nem kell külön foglalkoznia. Ráadásul a megosztott tárhelyek jelenleg a legolcsóbb és leginkább költséghatékony módot jelentik a piacon a webhelyek tárolására.

VPS-hosting

A VPS (Virtual Private Server) hosting ezzel ellentétben a weboldalakat több különálló szerveren tárolja. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a szerverünket honlapunk igényeihez alakítsuk menet közben (ha például karácsonykor nagyobb forgalomra számítunk, akkor több sávszélt kérhetünk) és mivel kizárólag a saját oldalunk forgalmát kezelik, így a lassú betöltésnek, túlzottan sok látogató által bekövetkező összeomlásnak is jóval kisebb az esélye, mint egy megosztott tárhely esetében. VPS-hosting esetében ráadásul a biztonsági kockázat is csökken, hiszen a szerveren futó szoftvereket a weboldal kezelője telepíti, azokat száz százalékosan ellenőrizheti és kézben tarthatja.

A megosztott tárhelyekkel szemben a VPS-hosting szerverek egyik hátránya az elengedhetetlen technikai tudás. Nem elég ugyanis rendelkeznünk a különböző előnyökkel és erőforrásokkal, ki is kell tudnunk használni ezeket. A szerverek karbantartása pedig komplex feladat, amely kellő szakmai tapasztalat nélkül sajnos rendkívül nehezen lenne kivitelezhető – kell tehát rá külön szakember akár cégen belül, akár egy alvállalkozón keresztül.

Mint azt láthatjuk, mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az, hogy melyik lehetőséget választjuk, kizárólag saját igényeinken múlik. Míg magánszemélyek és kisvállalkozások számára ideális döntés lehet egy megosztott tárhely, addig egy nagyobb forgalmú weboldal esetén már érdemes elgondolkodni a saját szerveren még akkor is, ha külön szakemberre lesz szükségünk az azzal kapcsolatos munkák elvégzését illetően.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.