Ismerd meg a Rank Math SEO PRO-t! – 2. rész

A Rank Math SEO-ról szóló cikksorozatunk 2. részében mélyebb pillantást fogunk vetni ennek a pluginnak a funkcióira, valamint a bővítmény telepítésére és beállítására, hogy segítsünk neked a kezdeti lépésekben.

Ha érdekel, miért hasznos egy WordPress SEO plugin, illetve, hogy mi is pontosan a Rank Math SEO és miért érdemes ezt a SEO bővítményt választani, olvasd el cikksorozatunk első részét, ahol ezeket a témákat találod meg!

A Rank Math SEO kedvenc ingyenes és prémium funkciói

Ez a WordPress SEO plugin versenytársaival szemben rengeteg funkciót kínál egyetlen bővítményben. Elhoztuk most neked az öt nagy kedvenc ingyenes funkciót, kiegészítve további prémium tulajdonságokkal:

 • Meta leírások és címkék kezelése: erre azért van szükség, hogy a keresőmotoroknál minél jobb kattintási arányt tudj elérni, azaz minél többen tekintsék meg az oldaladat. A Rank Math ráadásul valós idejű előnézetet mutat arról, oldalad hogyan fog megjelenni a keresési eredményekben, ezáltal az optimalizálásra is azonnal van lehetőséged.
 • 404-hibanapló: ez a funkció proaktívan a segítségedre van a 404-es hibák azonosításában és azok kijavításában a minél jobb felhasználói élmény érdekében. A hibafigyelő a törött linkek és hiányzó oldalak részletes információit nyújtja, mint például a hiba előfordulásának számát, a pontos dátumokat és időpontokat, valamint a hivatkozó URL linket.
 • Fókusz kulcsszó optimalizáció: az ingyenes verzióban maximum 5 kulcsszót van lehetőségünk megadni a SEO bővítménynek, így könnyítve a keresőoptimalizálást. A hatékonyabb és mélyebb kulcsszó optimalizáció a cégek számára elengedhetetlen lehet, ez pedig a prémium verzióban áll rendelkezésre.
 • XML térképek generálása: a Rank Math plugin automatikusan létrehoz XML térképeket a keresőmotorok hatékonyabb indexeléséhez és ezeket saját igényeid szerint testre is szabhatod. Ezen a funkción belül elérhető kifejezetten képekre fókuszáló oldaltérkép generálás is, ami a Google-nek segít az oldaladon található képek jobb felismerésében.
 • Schema Markup: az úgynevezett sémajelöléssel további jelentést adhatsz weboldaladnak, ami által a keresőmotorok számára a tartalmad jobban értelmezhetővé válik. Ennek a segítségével szintén a kattintási arányt és az oldal forgalmát tudod növelni.

+2 prémium funkció:

 • Videó SEO modul: az ingyenes verzióban ugyan elérhető a fejlett képoptimalizálási funkció, a videókra az az oldaltérkép generálás már nem terjed ki. Amennyiben videós tartalmaid elérésének hatékonyságát szeretnéd növelni, azt a Rank Math SEO PRO segítségével tudod csak megtenni.
 • Egyedi konfigurálás oldalanként: SEO beállításaidat weboldalanként testre tudod szabni, ami által egy sokkal specifikusabb és pontosabb keresőoptimalizálást biztosíthatsz be.

Telepítés és beállítás

A Rank Math úgy lett tervezve, hogy első telepítéskor a telepítési folyamatok automatikusan elinduljanak, hogy az alapvető beállítások minél hamarabb készen legyenek. Természetesen ezt a folyamatot van lehetőség leállítani manuálisan és később telepíteni.

A fejlesztők tényleg minden felhasználóra tekintettel voltak, ugyanis a Telepítővarázsló funkció igénybevételével a telepítést követően a plugin végigvezet a beállításokon és segít az optimális alapbeállítások kezelésében.

Röviden a beállítási folyamatról:

 1. Ha a Rank Math előtt valamilyen másik SEO bővítményt használtál, van lehetőséged az ott meglévő beállításaidat átimportálni a Rank Math-be.
 2. Ha nem importálással kezded el használni a Rank Math-et, akkor a következő lépésekben folyik a testreszabás, ahol elsőként a weboldalad adatait és minden azzal kapcsolatos beállítást szükséges megadnod.
 3. Következő lépés az analitika, ahol például Analytics vagy Google Search Console fiókodat tudod csatolni.
 4. Az oldaltérkép felállítása rendkívül hasznos annak érdekében, hogy weboldaladat könnyebben találják meg, így ezután ez a lépés következik.
 5. És végül az optimalizálási folyamatokat tudod beállítani, ezzel a SEO-ra irányuló munkádat nagyban segítve a későbbiekben.

FONTOS: A Rank Math SEO PRO-t külön a Rank Math fiókból kell letölteni és ezután feltölteni weboldaladhoz, mivel a wp.org plugin-tárban általában csak ingyenes pluginok találhatók meg.

Rank Math SEO és a WordPress

Tippek a mindennapi használathoz

 1. Kulcsszó meghatározás:a cikkek sikerességéhez elengedhetetlenek a kulcsszavak és a kulcsszókutatás, ehhez pedig javaslatokkal lát el a Rank Math.
 2. Előnézet: ahhoz, hogy egy weboldalnak jó elérése legyen, a felhasználói élményre muszáj odafigyelni. Ebben van segítségedre az előnézet funkció, illetve a Rank Math javaslatai is például a megfelelő leíráshoz vagy címhez.
 3. Alapvető SEO: ahhoz, hogy SEO szempontból tartalmad jól teljesítsen, itt az oldaladnak minden kritériumnak meg kell felelnie.
 4. Továbbiak: még további fontos SEO beállítások érhetők el, azonban ezek esetében nem muszáj mindegyiket kipipálnod.
 5. Cím és tartalom olvashatósága: a címben és tartalomban létfontosságú beállításokat a Rank Math erre tett javaslataival könnyedén el tudod végezni. Példának okáért: a címbe kerüljön kulcsszó, a bekezdések hosszúságára pedig különös figyelmet fordíts.

Cikksorozatunk második és egyben utolsó részében megismerkedhettél tehát a Rank Math SEO kedvenc funkcióival, a szoftver telepítésével, illetve a mindennapos használatához hasznos tippekkel. Ha érdekel egy általánosabb bemutatása ennek a SEO pluginnak, valamint, hogy miért érdemes a WordPress SEO bővítmények közül a Rank Math SEO-t választani, olvasd el erről szóló cikksorozatunk első részét. Reméljük, értékes információkkal gazdagodtál és hasznodra válnak keresőoptimalizálási feladataidnál!