Hogyan gyorsítsuk weboldalunkat 3+1 egyszerű lépésben?

Napjaink felgyorsult világában egyre kevésbé akad időnk arra, hogy bizonyos dolgokra várakoznunk kelljen. Az online térben ez hatványozottan igaz. Senki sem szeret pár másodpercnél többet pazarolni a drága idejéből egy honlap megjelenítésére.
Weboldalunk sikeréhez nem kérdés, hogy sok egyéb apróság mellett betöltési sebessége is hozzájárulhat. Most 3+1 egyszerű tippen keresztül megmutatjuk, mi a teendőnk, hogy honlapunkat villámgyorsan jelenítsék meg a böngészők és egyetlen értékes látogatót se kelljen elveszítenünk a lassú betöltés miatt.

Nagyméretű képek kompresszálása

Az egyik legegyszerűbb mód honlapunk betöltési sebességének felgyorsítására a túlzottan nagyméretű fájlok felhasználásának elkerülése. Egyes elemek tömörítésével, például az illusztrációként alkalmazott képek méretének csökkentésével a felhasznált bájtok száma is hatékonyan csökkenthető.
Ez a betöltési sebesség mellett egy gesztus a mobilinternetezőknek. A mobilos internetezés évről évre nő, ugyanakkor egy nagy weboldal zabálja a felhasználható adatcsomagot – ezért figyeljünk a mobilnetesekre, tömörítsük az oldalunkat.
Minél kevesebb információ fut át a hálózaton keresztül, honlapunk annál gyorsabban jelenik meg a böngészőben, így annál hamarabb élvezhetik a tartalomra éhes látogatók.

Felesleges bővítmények kiiktatása

A tartalomkezelő rendszerek (pl. WordPress) beépülő moduljai hiánypótló új funkciókat tudnak létrehozni honlapunkon – komolyabb fejlesztési idő vagy költség nélkül. Azonban minél több ilyen bővítményt használunk, annál nagyobb az esély arra, hogy az oldal lassan jelenik majd meg a felhasználók böngészőiben. Sőt, az elavult, vagy felesleges pluginek használata még ennél is tovább lassíthatja betöltési sebességünket. (A pluginek sokszor „összeakadnak” vagy túl sok lekéréssel megterhelik a szervert.)
Ennek elkerülése érdekében érdemes kizárólag az oldalunk működése szempontjából nélkülözhetetlen bővítményeket használni és rendszeresen karbantartani, frissíteni a plugineket.

Felesleges sorok kiiktatása

PHP és Java alapú weboldalak esetén a felesleges sorok és sortörések kódokból történő eltávolítása is segíthet oldalunk töltési sebességének felgyorsításában.
Habár ez a tevékenység az előző két pontban olvasható javaslattal szemben igényel némi programozói ismeretet, azonban segítségével nem csupán a megjelenítés sebességén lendíthetünk, de az oldalon tárolt adatok méretét is csökkenthetjük, növelve ezzel tárhelyünk kapacitását.

Megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása

A betöltési sebesség szempontjából szinte semmi nem nyom annyit a latba, mint az általunk választott tárhelyszolgáltató szolgáltatásminősége. Tárhelyünk típusa, mérete, valamint sávszélessége egyaránt meghatározza azt, hogy weboldalunkat milyen gyorsan jelenítik meg a böngészők.
A professzionális tárhelyszolgáltatóknál igényeinknek megfelelően egyszerre választhatunk a kisebb, kevesebb forgalomra tervezett csomagoktól kezdve a nagyvállalatok kívánalmait is kielégítő megoldások közül.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.