Hogyan gyorsítsuk weboldalunkat 3+1 egyszerű lépésben?

Napjaink felgyorsult világában egyre kevésbé akad időnk arra, hogy bizonyos dolgokra várakoznunk kelljen. Az online térben ez hatványozottan igaz. Senki sem szeret pár másodpercnél többet pazarolni a drága idejéből egy honlap megjelenítésére.
Weboldalunk sikeréhez nem kérdés, hogy sok egyéb apróság mellett betöltési sebessége is hozzájárulhat. Most 3+1 egyszerű tippen keresztül megmutatjuk, mi a teendőnk, hogy honlapunkat villámgyorsan jelenítsék meg a böngészők és egyetlen értékes látogatót se kelljen elveszítenünk a lassú betöltés miatt.

Nagyméretű képek kompresszálása

Az egyik legegyszerűbb mód honlapunk betöltési sebességének felgyorsítására a túlzottan nagyméretű fájlok felhasználásának elkerülése. Egyes elemek tömörítésével, például az illusztrációként alkalmazott képek méretének csökkentésével a felhasznált bájtok száma is hatékonyan csökkenthető.
Ez a betöltési sebesség mellett egy gesztus a mobilinternetezőknek. A mobilos internetezés évről évre nő, ugyanakkor egy nagy weboldal zabálja a felhasználható adatcsomagot – ezért figyeljünk a mobilnetesekre, tömörítsük az oldalunkat.
Minél kevesebb információ fut át a hálózaton keresztül, honlapunk annál gyorsabban jelenik meg a böngészőben, így annál hamarabb élvezhetik a tartalomra éhes látogatók.

Felesleges bővítmények kiiktatása

A tartalomkezelő rendszerek (pl. WordPress) beépülő moduljai hiánypótló új funkciókat tudnak létrehozni honlapunkon – komolyabb fejlesztési idő vagy költség nélkül. Azonban minél több ilyen bővítményt használunk, annál nagyobb az esély arra, hogy az oldal lassan jelenik majd meg a felhasználók böngészőiben. Sőt, az elavult, vagy felesleges pluginek használata még ennél is tovább lassíthatja betöltési sebességünket. (A pluginek sokszor „összeakadnak” vagy túl sok lekéréssel megterhelik a szervert.)
Ennek elkerülése érdekében érdemes kizárólag az oldalunk működése szempontjából nélkülözhetetlen bővítményeket használni és rendszeresen karbantartani, frissíteni a plugineket.

Felesleges sorok kiiktatása

PHP és Java alapú weboldalak esetén a felesleges sorok és sortörések kódokból történő eltávolítása is segíthet oldalunk töltési sebességének felgyorsításában.
Habár ez a tevékenység az előző két pontban olvasható javaslattal szemben igényel némi programozói ismeretet, azonban segítségével nem csupán a megjelenítés sebességén lendíthetünk, de az oldalon tárolt adatok méretét is csökkenthetjük, növelve ezzel tárhelyünk kapacitását.

Megfelelő tárhelyszolgáltató kiválasztása

A betöltési sebesség szempontjából szinte semmi nem nyom annyit a latba, mint az általunk választott tárhelyszolgáltató szolgáltatásminősége. Tárhelyünk típusa, mérete, valamint sávszélessége egyaránt meghatározza azt, hogy weboldalunkat milyen gyorsan jelenítik meg a böngészők.
A professzionális tárhelyszolgáltatóknál igényeinknek megfelelően egyszerre választhatunk a kisebb, kevesebb forgalomra tervezett csomagoktól kezdve a nagyvállalatok kívánalmait is kielégítő megoldások közül.