Ezért vigyázz a Microsoft Office fiókod biztonságára

Az elmúlt években szinte egyetlen felhőalapú szolgáltatás sincs biztonságban a rosszindulatú hackerektől. Nincs ez másképp a Microsoft Office 365 esetében sem, melyet egyre gyakrabban érnek zsarolóvírus-támadások.

Ezek az akciók súlyos következményekkel is járhatnak abban az esetben, ha nem vagyunk elég felkészültek velük szemben.

Most megmutatjuk, miért épp a Microsoft Office vált a közelmúltban a hackerek egyik legkedveltebb célpontjává, és azt is, hogy hogyan védekezhetünk hatékonyan a rosszindulatú támadások ellen.

Miért épp a Microsoft Office?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért épp a Microsoft Office 365 lett az a szolgáltatás, mely az elmúlt időszakban felkeltette a hackerek figyelmét, a válasz pedig rendkívül egyszerű. A Microsoft Office 365 egy felhőalapú szolgáltatás, mely lehetővé teszi a felhasználói számára fontos adataik online tárolását és kezelését.

A SharePoint- és a OneDrive kiváló lehetőséget jelentenek arra, hogy bármikor, bárhonnan hozzáférhessünk egy adott dokumentumhoz, ezt a lehetőséget pedig úgy tűnik, a hackerek is szeretnék kihasználni.

Olyannyira, hogy az Office 365-öt egyre több zsarolóvírus-támadás éri, melyek során a kiberbűnözők titkosítják a vállalatok felhőalapú együttműködéséhez szükséges adatokat, ellehetetlenítve ezáltal a dokumentumkezelés és -tárolás feladatát.

Ilyen módon a fontos adatok elérhetetlenné válnak a tulajdonosok és a munkacsoportok számára, ami pedig a munka leállásához, ezen keresztül pedig komoly anyagi károkhoz is vezethet.

Hogyan védekezhetünk a támadások ellen?

Hogyan védekezhetünk a támadások ellen?

Természetesen, mint ahogy a legtöbb kibertámadás, úgy kellő odafigyeléssel egy Office fiókunk ellen intézett akció is kivédhető.

A leghatékonyabb megoldást a biztonsági mentés alkalmazása jelenti, mely megóvhat a váratlan adatvesztéstől. A Microsoft Office támogatási rendszere akár 14 nappal az incidens után is segíthet a helyreállításban, így nem feltétlenül kell attól félnünk, hogy a munka szempontjából fontos információk végleg elvesznének.

Az persze már más kérdés, hogy a felhőben tárolt adatok illetéktelen kezekbe is kerülhetnek. Éppen ezért fontos, hogy nem csak a biztonsági mentés legyen az egyetlen védvonalunk, hanem lehetőleg a hackertámadások bekövetkezésének lehetőségét is próbáljuk meg elkerülni. Annak érdekében pedig, hogy ez megoldható legyen, rendkívül fontos a kellő felkészültség, mind technikai, mind pedig elméleti szempontból.

A tájékozottság aranyat ér

A hackerek leghatékonyabb fegyvere az esetek többségében nem más, mint a tájékozatlanság. Kártevőikkel a cégek alkalmazottait célozzák meg, akik részéről egy óvatlan kattintás is lehet ahhoz, hogy a fontos adatok veszélybe kerüljenek. Éppen ezért rendkívül fontos a felkészültség.

Egyrészt technikai szempontból, megbízható víruskereső programok és tűzfalak használatán keresztül.

Másrészt pedig elméleti szempontból, azaz, hogy képben legyünk az aktuális, kibertámadásokat illető trendekkel.

A megfelelő tájékoztatás tehát rendkívül hasznos lehet, és egy kiberbiztonsági tréning sokat segíthet a százezreket vagy akár milliókat is érő adatok megóvásában.