És az Ön jelszava mennyire biztonságos?

Online fiókjaink védelme során a legtöbben hajlamosak vagyunk olyan jelszót választani, melyet könnyen meg tudunk jegyezni. Lehet ez akár egy egyszerű karaktersor vagy lehet a saját születésnapunk dátuma. Egy túlzottan egyszerű vagy épp személyünkhöz túlságosan erősen köthető jelszó azonban könnyen feltörhető választás, ezért az egyszerűség helyett megéri a bonyolultságra törekednünk.

Persze sokan úgy gondolják, hogy nincs szükségük erős jelszóra, ugyanis nem eshetnek áldozatul hackertámadásnak. Ki és miért akarná épp az ő felhasználói profilját feltörni? Hiszen nem tartalmaz semmi titkos vagy értékes információt! Ez azonban rossz hozzáállás. A kiberbűnözők ugyanis nem feltétlenül bizalmas információk után kutatnak.

Elég lehet egy bankszámlaszám, de akár egy telefonszám és néhány hétköznapi, személyes adat is ahhoz, hogy a csalók lemásolják online identitásunkat és saját hasznukra hajtsanak végre nevünkben akár súlyos anyagi károkat is okozó tevékenységeket. Éppen ezért fontos, hogy kerüljük a kényelmes, ámde túlzottan egyszerű és kézenfekvő jelszavak használatát.

12345, password, qwertz

Ha valaki szeretné feltörni a számítógépünket vagy hozzá akar férni elektronikus levelezésünkhöz, biztosak lehetünk abban, hogy először az olyan, egyszerű és kézenfekvő karaktersorokkal fog megpróbálkozni, melyeket az emberek általánosságban lustaságból állítanak be fiókjaik védelmére. 12345, qwertz és társaik. Egyszerűek és könnyen megjegyezhetőek, azonban egyikükről sem mondanánk, hogy biztonságos.

(Ráadásul nem kézzel fogják bepötyögni, hanem automatizáltan végig próbálgatják a legnépszerűbb jelszóválasztásokat. Az ilyen fiókot feltörni kb. 2 másodpercig tart.)

Jelszóválasztás esetén érdemes kerülni az olyan, személyünkhöz köthető, ámde különböző felületeken (például közösségi média) nyilvános alternatívákat is, mint a születési dátum, a szülővárosunk vagy épp házi kedvencünk neve. Ha valaki olyan szeretne illetéktelenül bejutni az ehhez hasonló jelszóval védett fiókunkba, aki távolabbról, vagy akár közelről ismer minket, általában a népszerű jelszavak után egy-egy személyesebb jelszóval fog próbálkozni.

Milyen tehát a biztonságos jelszó?

A jó jelszó olyan, amit nem csak kitalálni, de kódtörő szoftverek használatával is nehéz megfejteni. Az általunk választott jelszónak érdemes kis- és nagybetűket, valamint számokat egyaránt tartalmaznia. Legyen legalább nyolc karakter hosszúságú és arról se feledkezzünk meg, hogy a még nagyobb biztonság érdekében nagyjából háromhavonta egyszer megváltoztassuk. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, máris nyugodtabban hajthatjuk fejünket álomra annak tudatában, hogy személyes adataink és online identitásunk nem forognak veszélyben.

A szinte feltörhetetlen jelszó pedig 30 véletlenszerű karaktert vagy még ennél is többet tartalmaz: ezeket kódtörő szoftverekkel sem lehet feltörni (ha elég hosszú a jelszó, akkor az automatikus próbálgatás [ún. „brute force”] évmilliókig tartana). Az ilyen jelszó csak akkor feltörhető, ha valakinek egy papírfecnin átnyújtjuk.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.