Ennyit érnek a személyes adatok az internet sötét bugyraiban

Az elmúlt években rengetegszer hallhattuk már, hogy személyes adataink az aranynál is többet érnek. Ez nem túlzás, hiszen a hackerek valóban komoly összegeket kereshetnek velük az internet legsötétebb bugyraiban.

Arról azonban szinte sosem olvashatunk, hogy nagyjából mennyit is érnek a féltve őrzött adatok a virtuális feketepiacokon.

Most megmutatjuk neked azt, milyen összegekért juthat hozzá valaki Gmail fiókod vagy bankkártyád adataioz, és hogy melyek azok az információk, melyek védelmére fokozottan ügyelned kell.

Mennyit kérnek a hackerek a személyes adatokért?

A Privacy Affairs 2022 és 2023 februárja között egyéves időintervallumban gyűjtötte össze, hogy bizonyos személyes adatokért mennyit is kell fizetnünk az internet sötét bugyraiban.

A számok sokak számára meglepőek lehetnek, hiszen akadnak olyan információk is, melyekhez egész megfizethető áron juthatunk hozzá.

Egy Gmail fiók ára alig 60 amerikai dollár, azaz nagyjából 20 ezer forintért már hozzájuthatunk.

A bankkártyaadatokért átlagosan 40 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetnünk, míg 50 darab PayPal bejelentkezési információhoz 45 ezer forint körüli összegért juthatunk hozzá.

Egy Netflix fiókért azonban kevesebb, mint 10 ezer forintot, míg egy HBO fiókért csupán 1000 forintnak megfelelő összeget kell fizetnünk.

Egy Facebook-profil 10 ezer forint körüli áron lehet a miénk, míg egy Instagram fiók némileg olcsóbban, akár már 9 ezerért is. 1000 forintért pedig akár 1000 Instagram-követőt is vásárolhatunk magunknak, csakúgy, mint YouTube feliratkozókat és nézettséget is.

Némileg súlyosabb árat kell azonban fizetnünk, ha illegális útlevél vásárlására adjuk a fejünket. Egy orosz útlevélmásolat ugyan már 30 ezer forint környéki áron is elérhető a sötét weben, egy európai uniós útlevélért viszont már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ez ugyanis 1,1 millió forintot is kóstálhat. Egy amerikai zöldkártya azonban már 160 ezer forintért is megvásárolható.

Mennyit kérnek a hackerek a személyes adatokért?

Személyes adatok, amikre különösen vigyázni kell

Az elmúlt években a sötét web termékkínálata meglehetősen sokat gyarapodott.

Míg korábban főként hamis igazolványokhoz, hitelkártyákhoz és bankkártyaadatokhoz lehetett hozzájutni a megfelelő összegért cserébe, addig mára a Gmail fiókok és közöségi oldalak hozzáféréseitől kezdve a kriptovaluta számlákon át egészen a webes szolgáltatást nyújtó felületeken megosztott adatokig.

Az elmúlt évben az online feketepiacok felületein eladott árucikkek száma tehát drasztikusan megnőtt.

Ami pedig aggodalomra ad okot, hogy 2020 és 2021 között nemcsak a kínálat, de a kereslet is jelentősen megugrott.

Ennek tükrében nem csoda, hogy gyakorlatilag a hackerektől semmilyen személyes adat nincs biztonságban, de különösen vigyáznunk kell azokra az információkra, melyek valamilyen módon virtuális pénztárcáinkhoz köthetőek.

Nemcsak személyes adatokért fizethetünk

A dark web különböző feketepiaci felületei a személyes adatok mellet még rengeteg meglepetést tartogatnak a vásárlók számára.

Többek közt zsarolóvírusokhoz és malware kártevőkhöz is hozzájuthatunk, átlagosan 1,5 dollár/telepítés áron.

Ez azt jelenti, hogy 600-700.000 forint körüli összegért 1000 felhasználó gépére telepíthetünk olyan vírusokat, melyek több százezres vagy akár több milliós váltságdíjat is kérhetnek az eszközökön található adatok épségéért cserébe.

A DDOS támadások ára az időintervallumtól és a hatékonyságtól függően 10 dollár és 750 dollár közt mozog.

Ez azt jelenti, hogy akár már 4000 forint körüli összegért is indíthatunk túlterheléses támadást egy védelemmel nem rendelkező weboldal ellen, és béníthatjuk meg annak forgalmát legalább egy teljes órára.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy a sötét weben nemcsak a személyes adatok és az ehhez hasonló szolgáltatások értékesítése, de a vásárlásuk is tiltott, és komoly büntetést vonhat maga után.

Ez azonban az egyre növekvő igény alapján úgy tűnik, egyáltalán nem zavarja azokat, akik illetéktelen módon szeretnének hasznot húzni belőlünk.