Egyre kitartóbbak az kiberbűnözők

Az online terjedő kártevők és a rosszindulatú hackertámadások majdhogynem egyidősnek számítanak az internettel. Az első számítógépes vírus már 1982-ben elindult pusztító hadjáratára, az elmúlt évek során pedig a támadási lehetőségek és módok száma egyaránt megsokasodott.

A közösségi média elterjedése nagyban hozzásegíti a kiberbűnözőket ahhoz, hogy könnyebben férhessenek hozzá egyre több, értékes adathoz. Ezek a támadások nem csupán a nagyvállalatokra és pénzintézetekre, de a hétköznapi emberekre is veszélyesek lehetnek.

Az első vírus elterjedése

Az első számítógépes vírust 1982-ben egy 15 éves diák, Richard Skrenta fejlesztette. Az Elk Cloner nevű program floppy lemezen terjedt és az úgynevezett boot vírusok elődjének tekinthető.

A számítógépek ekkor még floppy lemezről indultak. Ha a meghajtóba fertőzött lemez került, a vírus bekerült a memóriába, majd később átmásolódott a fertőzésmentes lemezekre, így terjedt tovább, számítógépről számítógépre.

Az Elk Cloner javarészt veszélytelen diákcsínynek indult, azonban sikerült lefektetnie egy, azóta világszintűre növekedett probléma alapjait. 1982 óta a világ ugyanis rengeteget változott. Mára a vírusok jóval összetettebbek, és legfőbb terjedési helyüknek a virtuális tér tekinthető.

Csak a megfelelő felkészültség nyújthat védelmet

Személyes adataink értékét egészen addig nem érezzük igazán, amíg egy jól irányzott kibertámadásnak köszönhetően illetéktelen kezekbe nem kerülnek. Márpedig úgy tűnik, erre egyre nagyobb az esélyünk.

Manapság az okoseszközök korát éljük, és gyakorlatilag teljes életünket behálózza az internet. Az elmúlt évek felmérései szerint Magyarországon is exponenciálisan növekszik mind a hekkertámadások, mind az adatszivárgások száma, és az értékes információkra pályázó bűnözőktől kizárólag a megfelelő informatikai háttér és felkészültség nyújthat védelmet.

A hatékony védekezés alapját főként a modern biztonsági szoftverek és vírusirtók használata jelenti. A kiberbűnözőkkel azonban még a fejlesztőcégeknek is nehéz lépést tartaniuk.

A szakemberek szerint a sikeres támadásokért a legtöbb esetben az a felelős, hogy az emberek, ha ismerik is a helyzet súlyát, nem használják ki a modern biztonsági technológiák által kínált lehetőségeket. Nem csak magánszemélyek, de cégek esetében is jellemző, hogy elenyésző százalékuk alkalmaz az adatszivárgást megelőző szoftvereket, vagy titkosítja teljes adatforgalmát. Sőt, bármilyen meglepő, de olyan vállalat is akad, aki abszolút semmit nem tesz az online támadások elkerülése érdekében, hiszen nem érzi azokat komoly fenyegetésnek.

Folyamatosan változó módszerek, fejlett eszközök

Olyan szoftvert fejleszteni, amin a hackerek kitartó munka után sem találnak biztonsági rést, gyakorlatilag lehetetlen. A sérülékenység persze hosszabb vagy rövidebb ideig elfedhető, azonban a kiberbűnözők legalább annyira gyorsan képesek lépést tartani a változásokkal, mint maguk a fejlesztő cégek, ebből adódóan pedig a macska-egér harc végtelen körforgássá válik.

A rosszindulatú hackerek támadási módszerei napjainkban egyre összetettebbek. Egyre komolyabb felkészültség és háttértudás áll mögöttük, az általuk indított ostromok ellen pedig száz százalékban védekezni lehetetlen. A kockázat tulajdonképpen csak minimalizálható.

Folytatni kell a harcot

Semmilyen körülmények között nem szabad azonban feladnunk a harcot, és meg kell próbálni minden eszközzel küzdeni a virtuális térben történő támadások és adathalász kísérletek ellen. Minél tájékozottabbak vagyunk a témában, annál felkészültebben tudunk ellenállni a kiberbűnözőknek, és annál nagyobb az esély arra, hogy személyes adatainkat intenzív online jelenlét mellett is mindig biztonságban tudhatjuk.

Abban az esetben azonban, ha rendszereink védelmét nem vesszük elég komolyan, biztosak lehetünk benne, hogy a támadók megpróbálnak majd hozzáférni a számukra kincset érő, érzékeny adatokhoz.

Ha vállalkozásod számítógépeit, szervereit vagy informatikai rendszerét védeni szeretnéd a legjobb és legprofibb vírusvédelmi megoldással, lépj kapcsolatban, velünk és kérj ingyenes 30 napos tesztet a hello@sybell.hu e-mail címre címezve, “panda teszt” tárggyal.
Ha szeretnéd azonnal megrendelni ITT megteheted, akár havidíjas változatban is! Nagyobb mennyiség esetén kérj, ajánlatot a sales@sybell.hu e-mail címen, mert akár 20-30% kedvezményt is tudunk biztosítani.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.