Biztonságos-e a felhőalapú tárhely?

Egyre több olyan szolgáltatóval találkozhatunk napjainkban, akik felhőalapú rendszereiken olcsó, vagy akár ingyenes tárhelyet ígérnek adataink tárolására. És habár a felhő használata a magánemberek és cégek körében is egyre népszerűbb, sokan vannak, akik továbbra is tartanak a lehetőségtől, félve a rosszindulatú támadásoktól és adathalász kísérletektől.

Mások azonban meg is esküdnének arra, hogy a felhők nem csupán gyors és hatékony, de biztonságos alternatívát is jelentenek virtuális dokumentumaink elhelyezésére.

De mi az igazság a felhőalapú tárhelyekkel kapcsolatban? Valóban jó megoldás az, ha a hagyományos szerverek és egyéb adathordozók helyett adatainkat az interneten keresztül elérhető formában tároljuk?

Nyilvános vs. magánfelhő

A felhő alapú tárhelyeknek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg egymástól. A nyilvános felhőt, valamint a magánfelhőt.

Nyilvános felhő alatt az olyan szolgáltatásokat értjük, melyek regisztráció után bárki számára szabadon elérhetők. Olyanok, mint például a Google Drive, vagy a Dropbox, melyek különösebb megkötések nélkül alkalmasak nagy mennyiségű személyes adat tárolására.

A nyilvános felhőt legtöbben az alacsony fenntartási költségek miatt választják, és azért, mert nincs szükségünk arra, hogy állandó karbantartási munkálatokat végezzünk tárhelyünkön. A nyilvános felhők ráadásul magas fokon skálázhatók, üzleti szükségleteink kielégítéséhez igény szerinti erőforrások állnak rendelkezésünkre.

A magánfelhő nagy előnye ezzel szemben az, hogy sokkal kisebb eséllyel férhetnek hozzá adatainkhoz illetéktelen személyek, mint a nyilvános megoldások esetében.

Amennyiben bizalmas információkat szeretnénk felhő alapú tárhelyen tárolni, jobb választás lehet egy magánfelhő, hiszen az ezzel foglalkozó szolgáltatók általában nagy hangsúlyt fektetnek az adatátvitel kódolására, titkosítására.

Létezik egy harmadik megoldás is, az úgynevezett hibrid felhő. A hibrid felhők a magánfelhőket a nyilvános felhőkkel kombinálva egyesítik a két módszer előnyeit. Ezen megoldás használatával az adatok és alkalmazások könnyedén és gyorsan helyezhetők át a nyilvános és a magánfelhők között. Ez pedig nagyobb rugalmasságot és több üzembe helyezési lehetőséget biztosít a cégek számára.

Mennyire biztonságos a felhőalapú tárhely?

Az elmúlt években a szolgáltatók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az általuk kínált szolgáltatások adatbiztonsági tulajdonságaira. Nem véletlenül, hiszen a GDPR törvény bevezetésével a személyes információk biztonságának kérdése bekerült a köztudatba, és az emberek szkeptikusabban viszonyulnak az online adatkezeléshez, mint korábban bármikor.

Mára tehát nem elég a kényelem, a biztonság is fontos.

A száz százalékos garanciát persze egyik szolgáltató sem tud vállalni azzal kapcsolatban, hogy minden kibertámadást képes elhárítani, de alapvetően elmondható, hogy a legtöbben törekszenek arra, hogy megfeleljenek a piaci igényeknek. Éppen ezért szervereiket a lehető legmodernebb biztonsági intézkedések mellett működtetik.

Fontos a megfelelő szolgáltató kiválasztása

Ez azt jelenti, hogy egy jól megválasztott szolgáltatóval lényegesen növelhetjük adataink biztonságát. Legyen szó akár nyilvános felhőről, akár magánjellegű megoldásról, ha odafigyelünk a szolgáltató által alkalmazott biztonsági intézkedésekre, alapvetően nincs okunk arra, hogy adataink és bizalmas dokumentumaink biztonsága miatt aggódjunk.

A felhő alapú szolgáltatásokról összességében tehát elmondható az, hogy nem csak rugalmas, de biztonságos alternatívát is jelentenek az adattárolásra. A fizikai adattárolókkal szemben dokumentumainkat bármikor, bárhonnan elérhetjük segítségükkel.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.