Az aranynál is drágább kincset jelent a személyes adat

Annak ellenére, hogy napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az adatbiztonság témakörének fontosságára, a kiberbűnözők által elkövetett, sikeres adatlopási kísérletek száma továbbra is kitartóan növekszik.

A fellendülés egyik oka a támadások számának megsokszorozódása, azonban sok esetben az is közrejátszik, hogy az illegális szoftverek diszkrét, szinte észrevehetetlen módon képesek kárt tenni személyi számítógépünkön vagy céges rendszereinkben.
A legtöbben még mindig nem veszik elég komolyan a személyes adatok védelmét, ami azonban olyan problémakör, mely a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozásokat, valamint a magánembereket is egyaránt érinti.

Mi számít személyes adatnak?

Személyes adatnak minősül minden, természetes személlyel kapcsolatba hozható adat, valamint az adatból levonható, az érintettre vonatkozó következtetés. Abban az esetben tehát, ha egy bizonyos információ alapján egy adott felhasználó személye azonosíthatóvá válik, már személyes adatról beszélünk.

Ebből kifolyólag nem csupán az olyan kényes információk számítanak bizalmasan kezelendőnek, mint a lakcím, a bankszámlaszám, vagy egy PIN-kód, de az IP cím, vagy épp egy névre szóló, céges e-mail cím is ezen kategóriába sorolhatók.

Hogyan élnek vissza a bűnözők a rólunk szerzett információkkal?

A felhasználóktól történő adatszerzésnek számos módja létezik. Az online világ bűnözői a megtévesztésre épülő csalások mellett különböző rosszindulatú szoftverek használatával is hozzáférhetnek olyan információkhoz, melyeket később haszonszerzési célra használhatnak fel.

A bankszámlánk adatai mellett a feketepiacon a különböző fiókjainkhoz tartozó jelszavaink, PIN-kódjaink, vagy akár telefonszámunk is komoly értéket képviselhet. Ezek birtokában a csalók gyakorlatilag lemásolhatják és felhasználhatják identitásunkat, és komoly anyagi, vagy akár morális károkat is okozhatnak sérelmünkre.

Fontos a tárhely megfelelő védelme

Manapság már mindennaposnak mondhatók a szerverek és tárhelyek ellen történő kibertámadások, melyek célja legtöbb esetben a személyes adatok begyűjtése, az úgynevezett adathalászat. Az adatvédelem cégek és vállalkozások esetében éppen ezért rendkívül fontos kérdést jelent. Ebben az esetben nem csak saját, de munkavállalóink és ügyfeleink adatainak védelméért is teljes körű felelősséget kell, hogy vállaljunk.

A technológiai védelem sokat segít a kockázatok csökkentésében, éppen ezért fontos, hogy weboldalunkat olyan szolgáltató tárhelyén üzemeltessük, ahol a biztonsági szoftverek mindig naprakészek, és egyaránt képesek megóvni a mi személyes adataink mellett ügyfeleink és munkavállalóink adatait is az egyre gyakoribb és veszélyesebb kibertámadásoktól.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.