A mi gyerekünk biztonságosan internetezik? 3 tipp, melyek segítségével megbizonyosodhatunk róla

Napjaink egyik legfontosabb kérdése az online biztonság. A virtuális tér legveszélyeztetettebb rétegét pedig a fiatalkorúak, főként az általános iskolás és óvodás gyermekek jelentik.

Ma már teljes mértékben normálisnak tűnik, hogy utódaink okostelefonokat és tableteket nyomogatva nőnek fel, arról azonban sok szülő megfeledkezik, milyen veszélyek leselkedhetnek az interneten csemetéikre. Káros tartalmak, adathalász kísérletek, és online zaklatás. Csak néhány azok közül a szörnyűségek közül, melyekkel ha nem vigyázunk eléggé a mi gyermekeink is könnyen találkozhatnak.

Mit tehetünk szülőként annak érdekében, hogy megóvjuk a fiatalokat az online világban rájuk leselkedő veszélyektől és elkerüljük a komolyabb lelki traumával, anyagi károkkal, vagy akár személyi sérüléssel járó problémákat?!

Ne tiltsuk el őket a technológiától

Ahogy azt már régóta tudjuk a tiltott gyümölcs mindig édesebb. Pláne akkor, ha gyermekeinket olyan dolgok használatától próbáljuk meg elszigetelni, melyekkel kortársaikkal napról napra érintkezhetnek.

Ha megtiltjuk csemetéinknek a számítógép, az okostelefon vagy alapvetően az internet használatát, azzal egyrészről felcsigázzuk az érdeklődésüket, másrészről nem csak a digitális eszközök és az online világ negatív impulzusaitól, de a pozitív lehetőségektől is megfosztjuk őket.

Mind a számítógépes játékok, mind az interneten elérhető tudásanyag pozitív irányba terelhetik gyermekeink jellemfejlődését abban az esetben, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan szűrjük ki a rájuk nézve káros tartalmakat. A böngészők és nagyobb közösségi média platformok egyaránt rendelkeznek gyermekbarát szűrőkkel melyek lehetővé teszik, hogy elrejtsük csemetéink elől azokat a tartalmakat melyekkel jobb, ha saját érdekükben nem találkoznak túl fiatalon.

Mutassunk érdeklődést hobbijaik iránt

Az, hogy minél többet beszélgessünk gyermekeinkkel a hétköznapokban minden szempontból fontos. Hozzájárul a megfelelő jellemfejlődéshez és a családon belüli kapcsolatok egészséges kialakulásához. Nincs ez másként akkor sem, ha az online biztonság témaköre kerül szóba.

Minél több érdeklődést mutatunk gyermekeink szabadidős tevékenységei iránt, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy szívesen beszélnek nekünk arról, mit csinálnak akkor, ha a gép előtt ülnek vagy a telefonjukat nyomkodják. Így abba is beavatnak minket, hogy a virtuális térben mik a kedvenc oldalaik, milyen játékokkal játszanak és kik azok, akikkel online tartanak fenn baráti kapcsolatot.

Ha érdeklődést mutatunk, tudják, hogy megbízhatnak bennünk, ilyen módon pedig könnyedén kezdeményezhetünk velük beszélgetést arról, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk a világhálón és arról, miért fontos, hogy ne csak az utcán, de az interneten is óvakodjanak az idegenektől.

Tanítsuk meg őket a kritikus gondolkodásra

Ha szeretnénk megtanítani gyermekeinknek, hogyan használják a virtuális teret magabiztosan, nem elég, ha mindent megtiltunk számukra vagy egyszerűen csak elrejtjük előlük a veszélyes tartalmakat. Meg kell tanítanunk őket arra, hogyan mérlegelhetnek bizonyos szituációkat és egy-egy adott helyzetről hogyan állapíthatják meg, hogy az veszélyes-e rájuk nézve vagy sem.

Nem lehet elég korán megtanítani például, hogy habár a világháló egy szuper hely és a Google a barátunk, attól függetlenül még nem minden igaz, amit az interneten olvasunk. Rengeteg olyan tartalommal találkozhatunk a mindennapokban, melyek félrevezetők lehetnek és olyan emberek is akadnak az online világban, akik kifejezetten rosszindulatú célokra használják az internet által kínált anonimitás lehetőségét.

Ha gyermekeink megértik, hogy az online térben legalább annyira résen kell lenniük, mintha csak az utcára engednénk ki őket egyedül, érezni fogják a helyzet súlyát és hálásak lesznek nekünk azért, hogy ilyen nagy felelősség mellett is megengedjük nekik, hogy kedvükre játsszanak a nagy, virtuális homokozóban.