A hackerek kedvenc támadási felülete – a közösségi média

Legtöbbünk számára szinte már elképzelhetetlen, hogy ne rendelkezzen saját profillal a közösségi média valamelyik felületén. Az olyan platformok, mint a Facebook, az Instagram, vagy a Twitter a mindennapi életünk részévé váltak, gyorssá, kényelmessé, hatékonnyá téve a kommunikációt a tőlünk távol élő családtagjaink és ismerőseink között.

Érdemes azonban azt is tudni, hogy a közösségi oldalak és applikációk nem csak praktikusak és kényelmesek, de a virtuális biztonság szempontjából rendkívül sérülékenyek is. Naponta hackerek százai próbálnak meg bejutni privát profilokra és megszerezni azt, ami az online világban a legértékesebb, a személyes adatainkat.

Félni azonban nem szabad, egyszerűen meg kell tanulni felismerni a veszélyt és hatékonyan védekezni ellene.

Mit lehet tenni a biztonság érdekében?

Használjunk egyéni jelszót

Minél több virtuális fiókot tartunk fenn, annál több jelszót tanácsos alkalmaznunk a belépésre. Az e-mail fiókunk belépési kódja sose egyezzen meg Facebook-os hozzáférésünkkel és így tovább. Ez sajnos kényelmetlen feladat és sokan nem is gondolják mekkora a jelentősége, de a komfort érdekében nem érdemes feláldoznunk online biztonságunkat. Minél több helyen használjuk ugyanazt a jelszót, a hackereknek annál könnyebb dolga lesz fiókjaink feltörésével.

Ha, például Facebook profilunk jelszava megegyezik virtuális levelezésünk biztonsági kódjával, abban az esetben az illetéktelen látogatók könnyedén hozzáférhetnek e-mailjeinkhez, ahonnan online vásárláshoz szükséges adatainkat vagy bankfiókunk hozzáférését is könnyedén megszerezhetik.
Figyeljünk a bejövő üzenetekre

A Facebook minden olyan esetben e-mailt küld a felhasználóknak, amikor valaki sikertelenül próbál belépni a profiljukba vagy a sikeres belépés nem a leggyakrabban használt számítógép IP-címéről történik. Ha ilyen tevékenységet észlelünk postafiókunkban érdemes azonnal cselekednünk és megváltoztatni belépési adatainkat, megerősíteni a biztonságot, hiszen nagy valószínűséggel egy illetéktelen behatolónak sikerült bejutnia oldalunkra.

Ha már túl késő lenne és elveszítjük profilunk felett az uralmat, a problémát azonnal jelezzük a Facebook illetékesei felé, akik remélhetőleg minél hamarabb reagálnak és intézkedni fognak annak érdekében, hogy visszaszerezzék a bejutás lehetőségét az illetéktelen felhasználótól.

Okosan a megosztásokkal!

Minél több információt teszünk közzé magunkról az interneten, annál sebezhetőbbé válunk az online bűnözők és adathalászokkal szemben. Lájkjaink tökéletes profilt rajzolnak személyiségünkről és nagyban megkönnyítik oldalunk feltörését vagy a személyre szabott adathalász kísérletek sikerét.

A túlzottan sok fotó megosztása is kockázatos, hiszen például a nyaralásokon készült képeinket szinte bármikor, bárki kockázat nélkül letöltheti és saját, nem tisztességes céljaira alkalmazhatja. Megeshet, hogy nem is tudunk róla és fotónk egyszer csak feltűnik egy nem kívánt hirdetés vagy egy társkereső profil illusztrációjaként. Ha pedig a baj már megtörtént, nagyon nehezen lehet azt helyrehozni.

Annak érdekében, hogy a kellemetlen szituációkat elkerüljük, érdemes odafigyelnünk profilunk adatvédelmi beállításaira és az általunk megosztott tartalmak láthatóságát kizárólag ismerősi körünkre korlátozni.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.