A biztonságos internethasználat oktatását nem lehet elég korán elkezdeni

Napjaink technológia orientált társadalmában a fiatalok egyre korábban ismerkednek meg a számítógépek és az okoseszközök használatával. Ebből adódóan egyre korábban ismerkednek meg az internettel és ez által megnyílik előttük az online világ hatalmas kapuja. Szülőként fontos feladatunk, hogy minél előbb, lehetőleg már általános iskolás korban felhívjuk figyelmüket az virtuális térben leselkedő hétköznapivá vált veszélyekre.

Egyre elterjedtebbek az okoseszközök

Napjaink fiataljai számára az online lét természetes hétköznapi dolognak számít. Sok iskolában a feladatmegoldás eszközeként is alkalmazzák az internetet, ezen túl pedig a gyerekeknek egyre több lehetősége nyílik arra, hogy online töltsék szabadidejüket és felvegyék a kapcsolatot ismerőseikkel, barátaikkal a neten keresztül.

Gyermekeink úgy nőnek fel, akár a digitális bennszülöttek, akik számára a számítógép és az okoseszközök használata egyszerű rutinfeladatot jelent. Ennek ellenére senki sem születik úgy, hogy azonnal tisztában van az online világ veszélyeivel és buktatóival.

A feladat tehát ránk, szülőkre hárul, hogy felkészítsük őket a rájuk leselkedő veszélyekre. A mi felelősségünk az, hogy gyermekeinknek beszéljünk arról, hogy az interneten sem minden csak játék és mese. Akadnak ugyanis olyan dolgok, melyekre személyes biztonságunk, valamint eszközeink és pénztárcánk védelme érdekében is oda kell figyelnünk.

Milyen veszélyeket rejt magában a gyermekek internethasználata?

  • Internetfüggőség: Sok családban okozhat problémákat az, ha a gyerek túlzottan sok időt tölt az interneten. A világhálón történő napi több órás „függés” egy idő után terhes lehet a család számára és a tanulmányi eredmény leromlásához, a szülőktől és testvérektől való elidegenedéshez vezethet.

Egyre több fiatal használja a közösségi oldalak interaktív funkcióit, rendszeresen chat-el barátaival vagy online játékokba merülve üti el szabadidejét. Az okoseszközök által kínált azonnali visszacsatolási lehetőség azonban komoly veszélyforrás lehet, hiszen hamar vezethet függőség kialakulásához.

  • Zaklatás: Az online világ által nyújtott anonimitásnak köszönhetően sokan úgy gondolják, bármit megtehetnek. A közösségi média felhasználói sokszor rendkívül meggondolatlan módon, álnevek mögé bújva súlyos sértéseket vágnak egymás fejéhez. Ez a magatartás a sértett félben kialakuló komoly mentális és önértékelési problémák kialakulásáig is vezethet.

Az internet világában sajnos hiányoznak azok a szociális fékek, amik a valóságban a zaklatókat visszatartanák komolyabb horderejű cselekedetek véghezvitelétől. Így az úgynevezett cyberbullying, még ha csak virtuális fenyegetésnek is tűnik, rendkívül komoly problémát jelent a fiatalok körében.

Fontos, hogy gyermekeinkben tudatosítsuk: az online zaklatás súlyos következményekkel járó cselekedet, ami a sértett szemszögéből legalább annyira káros, mint az élő szóban történő abúzus, vagy a konkrét, fizikai bántalmazás.

  • Káros tartalom: Bármennyire is biztonságos és szabályozott környezetnek tűnhet napjaink internete, tudnunk kell, hogy a látszat csal. Gyermekeink akár egy-két félrecsúszott kattintásnak vagy kíváncsiságból történő keresésnek köszönhetően is rátalálhatnak olyan tartalmakra, melyek felkavaróak, megrendítőek lehetnek számukra.

A pornográf és erőszakos kontent egy része a böngészőnkben is használható tartalomblokkoló kiegészítők használatával is kivédhető, azonban érdemes tudnunk, hogy sajnos ezek a megoldások sem tudnak száz százalékos védelmet nyújtani minden ilyen jellegű tartalom kiszűrésére.

  • Adatbiztonság hiánya: Fontos tudatosítani gyermekeinkben, hogy napjaink online világában az egyik legnagyobb kincsnek a személyes adat számít. Rengeteg „virtuális kalóz”, kiberbűnöző vadászik olyan információkra, melyekre megfelelő védelem hiányában lecsaphatnak, és illegális célokra használhatják azokat.

A gyerekek még nem érzik át a személyes adatok védelmének súlyát, éppen ezért rendkívül fontos, hogy mihamarabb beszéljünk velük arról, egy meggondolatlan komment vagy megosztás a valóságban milyen komoly következményekkel járhat.

Feliratkoztál már hírlevelünkre?

Miért éri meg ez neked?
Elsőként értesülhetsz, minden akciónkról, vedd igénybe kizárólagos kedvezményeinket,
olvass érdekes és izgalmas híreket, technikai újdonságokat, praktikus IT ötleteket, amivel segítjük mindennapjaid.