3+1 trükk, mellyel biztonságosabbá teheted WordPress alapú weboldaladat

Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél jó weboldalt építeni, az egyik legkézenfekvőbb megoldást a CMS tartalomkezelő rendszerek jelentik. Ezek közül is a WordPress, mely világszerte több millió, jól működő honlap alapja.

Népszerűségnek legfőbb oka, hogy egyszerűen kezelhető, használatához pedig fejlesztői tudásra sincs szükség. A WordPress-t nemcsak a honlaptulajdonosok szeretik azonban, hanem a hackerek is.

Éppen ezért fontos, hogy felkészüljünk a támadások ellen. Most mutatunk 5 olyan trükköt, melyek segítenek abban, hogy WordPress alapú oldalad ne legyen kibertámadás áldozata.

WordPress sablonok és bővítmények: csak a legjobbat válaszd!

A WordPress legnagyobb előnye, hogy weboldaladat egyszerűen és hatékonyan szabhatod személyre, akár fejlesztői tudás nélkül is.

Ennek érdekében rengeteg sablont és bővítményt használhatsz, melyek nagyrészét már ingyen is elérheted.

Fontos azonban, hogy a számodra leginkább megfelelőt minden esetben csak megbízható forrásból válaszd.

A fizetős sablonok és pluginekkel általában nem lehet gond, és a WordPress keresőjén keresztül letöltött bővítmények többsége miatt sem kell aggódnod.

A külső forrásból származó témák és kiegészítők azonban akár olyan kártevőket is tartalmazhatnak, melyek tönkre tehetik weboldaladat vagy hozzáférést biztosíthatnak a hackerek számára a bizalmas adataidhoz.

De a frissítések hiánya miatt egy idő után a biztonságosnak tűnő pluginek is veszélyesek lehetnek.

Éppen ezért fontos, hogy mielőtt letöltenél egy sablont vagy egy kiegészítőt, mindig ellenőrizd annak értékeléseit, és böngészd át a felhasználók által írt véleményeket.

Végül pedig sose használd a fizetős sablonok vagy kiegészítők kalózverzióit, ezek ugyanis szinte biztos, hogy tartalmaznak valamilyen kártékony kiegészítést.

Mindig gondoskodj a biztonsági mentésről

Egy saját weboldal üzemeltetése során bármikor előfordulhat egy olyan probléma, mely elérhetetlenné teszi az oldalad.

Abban az esetben, ha nem gondoskodsz a gyakori biztonsági mentésről, ez komoly adatvesztéssel is járhat, ami mondanunk sem kell, hogy egy webáruház, egy üzleti weboldal, vagy akár egy személyes blog esetén is mennyire kritikus lehet.

Az igazán jó szolgáltató legalább naponta készít biztonsági mentést tárhelyed tartalmáról, így bármilyen probléma esetén azonnal képes visszaállítani a működőképes állapotot.

Mindezt anélkül, hogy kritikus mértékű adatveszteséggel kellene számolnod.

Jelszóválasztás: ne az egyszerűség legyen a fő szempont

Jelszóválasztás: ne az egyszerűség legyen a fő szempont

Jelszóválasztás során sokan törekednek arra, hogy egyszerű, könnyen megjegyezhető megoldást válasszanak. Sajnos azonban ez az egyik legnagyobb hiba, amit egy WordPress oldal esetében elkövethetsz.

Az úgynevezett „brute force” támadások esetén ugyanis a hackerek először olyan jelszavakkal próbálnak majd bejutni oldalad kezelőfelületére, melyeket a legnagyobb eséllyel alkalmazhatod. És haj neked, ha megtalálják a megoldást!

Az erős jelszó a kiberbiztonság legfontosabb alapköve. Annak érdekében, hogy oldalad mindig megfelelő védettséget élvezzen, fontos, hogy ne használj egyszerűen megjegyezhető, könnyen kitalálható jelszót.

A legjobb megoldás, ha erre a célra tervezett applikációval generált megoldást választasz, melyet egy jelszókezelő alkalmazás segítségével könnyen és biztonságosan tudsz tárolni.

Válaszd a megfelelő tárhelyszolgáltatót

Az, hogy a hackerek mennyire férhetnek hozzá honlapodhoz, nagyban függ attól is, hogy mennyire biztonságos a tárhelyed.

Nem minden cég kínál ugyanis egyenértékű szolgáltatást. Akadnak, akik kizárólag a gyorsaságra és hatékonyságra helyezik a hangsúlyt, a biztonságról pedig már megfeledkeznek.

Éppen ezért fontos, hogy olyan tárhelyszolgáltatót válassz, aki különösen nagy figyelmet szentel a kibertámadások elhárítására.

A Sybell szerverei tökéletes megoldást jelentenek, legyen szó akár személyes, akár üzleti weboldalról.

Számunkra ugyanis ügyfeleink biztonsága a legfontosabb, ennek érdekében pedig a legmodernebb technológiát és legsegítőkészebb ügyfélszolgálattal garantáljuk azt, hogy honlapod mindig a legjobb kezekben lesz!