3+1 tipp a biztonságos internethasználattal kapcsolatban

Mivel az online világ rengeteg veszélyt rejteget magában, mindnyájunk saját felelőssége, hogy az internet böngészése közben odafigyeljünk adataink és eszközeink biztonságára. Néhány egyszerű lépés betartása is segíthet abban, hogy hatékonyan lépjünk fel a virtuális bűnözők és online kártevők ellen és mindig biztonságban, nyugodt szívvel böngészhessük a világhálót.

Az alábbi bejegyzésben négy, mindenki számára hasznos és egyszerűen alkalmazható biztonsági tanácsot hoztunk el olvasóinknak.

Bombabiztos jelszavak

Az online biztonság alapja a nehezen feltörhető belépési adatok használata. Ennek ellenére bizonyos felmérések szerint, ha jelszóválasztásra kerül sor, az emberek nem kevesebb, mint egynegyede dönt a kényelemből kifolyólag túlságosan könnyen kikövetkeztethető karaktersorok mellett.

A számunkra könnyen megjegyezhető jelszavak (mint például a jellegzetes „1234”, vagy „qwertz”), azonban az esetek többségében rendkívül könnyű célpontot jelentenek a kiberbűnözőknek. Ezért a belépési adatainkat illető hanyagságunk gyakran komoly következményekkel, személyes adataink vagy vagyontárgyaink veszélybe kerülésével is járhat.

Törekedjünk tehát mindig a nehezen kikövetkeztethető, erős jelszavak használatára, ez az első és egyben legegyszerűbb lépés, melyet bárki gyorsan és könnyedén képes megtenni az online biztonság érdekében!

Megbízható vírusirtó

Az emberek többsége magáncélokra vagy munkára, de napi szinten használja az internetet. Mivel a napi böngészés során egy rossz kattintás is nem kívánatos tartalmak felé sodorhat minket, rendkívül fontos a megbízható, lehetőleg vásárolt vírusirtó szoftver használata. Annak ellenére, hogy manapság rengeteg ingyen elérhető opcióval is találkozhatunk az interneten. Hogy miért?

A vásárolt vírusirtók a legtöbbször az ingyenes megoldásokkal szemben naprakészebbek, gyakrabban frissül vírusdefiníciós adatbázisuk, ezért megbízhatóbb védelmet biztosítanak a virtuális kártevőkkel, vírusokkal, malware-ekkel és a napjainkban sajnos túlságosan is népszerű adathalász támadásokkal szemben.

A vírusirtók mellett is érdemes persze biztosra menni és a felugró ablakok formájában támadó, káros tartalmak szűrésére alkalmas reklámblokkolókat is alkalmaznunk. Ezek már a böngészőnkbe beépülő kiegészítők formájában teljesen ingyenesen is elérhetők.

Figyeljünk az árulkodó jelekre

Postaládánkat naponta bombázzák a kéretlen üzenetek, az úgynevezett spamek, melyek sok esetben nem csak bosszantóak, de veszélyesek is lehetnek. Potenciális kártevőket hordozhatnak vagy megtévesztő, csaló adathalász kísérletek eszközeiként is alkalmazhatják őket a rosszindulatú hackerek. A sikeres támadások elkerülése érdekében fontos tehát, hogy mindig ellenőrizzük egy link hitelességét, mielőtt rákattintanánk arra.

Az online tevékenykedő csalók gyakorta álcázzák adathalász kísérleteiket vagy az általuk terjesztett vírusokat egy megbízható cég által küldött levélnek, mely gyanús linkeket tartalmaz. Ha kellőképp óvatosak vagyunk és megnyitás előtt mindig gondosan ellenőrizzük az e-mailben kapott linkeket, jóval kisebb az esélye annak, hogy virtuális csalás vagy hackertámadás áldozataivá váljunk.

Fokozottan figyeljünk mobileszközeinkre

Sokan hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a kibertámadások és kártevők ellen nem csupán számítógépeinknek, de mobileszközeinknek is biztosítanunk kell a megfelelő szintű védelmet. Okostelefonjainkat és tableteinket napi szinten használjuk internetezésre ezáltal jobban ki vannak téve az online világ veszélyeinek, mint asztali számítógépeink és laptopjaink.

A rendszeres vírusellenőrzés és az operációs rendszer megfelelő karbantartása mellett a legfontosabb dolog, hogy ha tehetjük sose kapcsolódjunk védetlen, nyilvános wifi hálózatokhoz, hiszen a sokak által használt hotspotokat a kiberbűnözők is előszeretettel használják jogtalan adatszerzési célokra.