A magyar vállalatok vezetőinek csak az ötöde készült fel a kibertámadásokra

A kisebb cégek ellen irányuló kibertámadások napjainkra mindennapossá váltak. A hazai cégvezetők többsége azonban továbbra sem tulajdonít nagy jelentőséget a problémának, ami azt jelenti, hogy a szervezetek felkészületlenül állnak a kihívások előtt.

Most megmutatjuk azt, hogy ez miért jelent egyre nagyobb problémát, és hogy hogyan készülhetünk fel hatékonyan a cégünket, vállalkozásunkat érő kibertámadásokkal szemben.

Szaporodó kibertámadások: egyre fontosabb az adatbiztonság

Míg korábban a kibertámadásoktól főként a nagyobb cégeknek kellett tartania, addig mára megtanultuk, hogy a legkisebb vállalkozás sincs biztonságban a hackerektől. A koronavírus idején a kiberbűnözők a kórházakat és az iskolákat sem kímélték, a jelenlegi háborús helyzet pedig ismét rengeteg lehetőséget kínál a virtuális támadások megszaporodására.

Éppen ezért egyre fontosabb, hogy mind egyéni, mind pedig vállalati szinten komolyabb hangsúlyt fektessünk a kibervédelemre. Ezt az elmúlt időszakban világszinten kezdik felismerni a cégek, hiszen az egyre gyakoribb hackertámadásoknak köszönhetően könnyen a dolgozók, az ügyfelek és a partnerek személyes adatai is könnyen veszélybe kerülhetnek, ami egyrészt nagyon rosszat tesz a vállalat hírnevének, rosszabb esetben pedig akár az adott vállalkozás végét is jelentheti.

Aktuális felmérések: a hazai vezetők többsége felkészületlen

Sajnos hazánkban jellemző hozzáállás szerint a vállalkozások többsége ott próbál spórolni, ahol tud, ez pedig sokszor a kiberbiztonsággal és az adatvédelemmel kapcsolatos intézkedések rovására megy.

Egy aktuális felmérés szerint például a magyar vállalatok vezetőinek csupán ötöde kapott kiberbiztonsági képzést. Ami pedig ennél is kétségbe ejtőbb, hogy A hazai vállalatok alig 17 százaléka rendelkezik kiberbiztonsági politikával és eljárásokkal a kibertámadás esetére.

Ez azt jelenti, hogy több mint nyolcvan százalékuk továbbra is felkészületlenül áll az olyan kibertámadásokkal és fenyegetésekkel szemben, melyek bármikor bekövetkezhetnek. Ez különösen nagy problémát jelent a kisebb cégek esetében, ahol főként az alacsony költségvetésnek köszönhetően nincs keret a kiberbiztonság erősítésére.

Ezt kihasználva pedig a hackerek gyakorta az 50 főnél kevesebb foglalkoztatottat számláló vállalkozásokra utaznak.

Alacsony kiberbiztonsági szint: saját szomszédainkhoz képest sem állunk jól

Alacsony kiberbiztonsági szint: saját szomszédainkhoz képest sem állunk jól

A fentebb említett felmérés szerint hazánk a régiós átlagot tekintve sem áll túl jól. Míg ugyanis a Cseh Köztársaságban a válaszadók 57 százaléka nem kapott kiberbiztonsági képzést, Lengyelországban pedig csak 28 százalék nem végzett el ilyen jellegű tanfolyamot, addig Magyarországon 83 százalék várja felkészületlenül, hogy a hackerek támadásba lendüljenek.

Ez azért sem hangzik valami jó, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a hazai cégek vezetőinek 77 százaléka találkozott már gyanús üzenetekkel a munkahelyi elektronikus postaládában.

Az ilyen jellegű levelek pedig gyakran veszélyesek lehetnek, hiszen adathalász linkeket vagy akár zsarolóvírusokat és egyéb virtuális kártevőket is tartalmazhatnak.

Hogyan védekezhetünk a támadások ellen?

A szakértők véleménye szerint a kibertámadások elleni legjobb védekezési módszert a tájékozottság jelenti.

Ha rendszeresen figyeljük a kiberbiztonsági trendeket, munkavállalóink számára pedig biztosítjuk a virtuális térben ránk leselkedő veszélyekkel kapcsolatos tréningeket, nagyban csökkenthetjük egy sikeres hackertámadás esélyét.

Fontos továbbá a technikai oldalon való felkészültség is. A megfelelő tűzfalak és vírusirtók használata mellett lényeges, hogy kerüljük az elavult operációs rendszerek és szoftverek használatát, hiszen ezek biztonsági rést jelentenek, és komolyan növelhetik a kiberbűnözők vállalkozásunk irányában mutatott érdeklődését.