5 lépés, amely segít biztonságosabbá tenni WordPress oldaladat

A WordPress egyszerű kezelhetőségének, hatékonyságának és nyílt forráskódjának köszönhetően az egyik legnépszerűbb CMS rendszer. Sajnos azonban nem csak a felhasználók, de a hackerek körében is. A rengeteg lehetőség mellett ugyanis több biztonsági rést is tartogat, melyet, ha nem figyelünk oda eléggé, a kiberbűnözők előszeretettel használnak ki.

Éppen ezért fontos, hogy WordPress alapú oldaladat bebiztosítsd az illetéktelen behatolókkal szemben. Most mutatunk néhány trükköt és alapvető beállítást, melyek egyszerűen, mégis hatékonyan segítenek növelni saját honlapod biztonságát.

Frissítsünk a legújabb WordPress verzióra

Ha elavult WordPress verziót használunk, gyakorlatilag olyan, mint ha a hackerek kezébe adnánk a kulcsot a weboldalunkra történő belépéshez. A legújabb verziók ugyanis általában fontos biztonsági frissítéseket tartalmaznak, amelyek megszüntetik azokat a kiskapukat, melyeket a kiberbűnözők könnyen kihasználhatnak abból a célból, hogy hozzáférjenek féltve őrzött adatainkhoz.

A frissítés mind a CMS egésze, mind pedig a különböző kiegészítő funkciók szempontjából fontos. Érdemes havonta-kéthavonta ránézni a pluginekre is, hiszen egy elavult kiegészítő legalább akkora problémát jelenthet, mint a régóta nem frissített keretrendszer.

Tegyük biztonságosabbá a belépést

A kiberbiztonság alapja az erős jelszó. különösen igaz ez a WordPress oldalak esetében, hiszen a CMS-t gyakran érik úgynevezett brute force támadások, melyek során a hackerek a felhasználónév és a jelszó kitalálásával próbálnak meg betörni az adminisztrátori felületre.

Éppen ezért fontos, hogy mindig erős, nehezen kitalálható jelszót alkalmazzunk. Minél hosszabb és minél komplikáltabb, annál jobb. Ne feledkezzünk meg a kis- és nagybetűk mellett a számokról és a speciális karakterekről sem. Ami pedig szintén sokat segíthet, ha az admin felhasználónevünk is nehezen megfejthető.

Telepítsük a megfelelő biztonsági kiegészítőket

Telepítsük a megfelelő biztonsági kiegészítőket

A WordPress nyílt forráskódjának köszönhetően rengeteg remek kiegészítővel rendelkezik. Ezek közt olyanokat is találhatunk, amelyek kifejezetten a weboldal biztonságára fókuszálnak, és minden lehetséges eszközzel igyekeznek megóvni honlapunkat a hackertámadásoktól.

Az egyik legnépszerűbb ezek közül a Wordfence, amely minden olyan, fontos funkciót tartalmaz, amire a védelem szempontjából szükségünk lehet. A Wordfence ingyenesen telepíthető, a prémium funkciók azonban csak az előfizetők számára elérhetők. A plugin azonban ezek nélkül is jól működik, ami pedig talán a legfontosabb, hogy egyszerű, átlátható és rendkívül jól kezelhető.

De jó alternatíva lehet a Jetpack nevű kiegészítő is, ami szintén egyetlen plugin személyében biztosítja az oldal teljeskörű védelmét. A Wordfence-hez hasonlóan a Jetpack használata is ingyenes, az előfizetés azonba sok hasznos, prémium funkció kiváltását teszi lehetővé.

Sablont csak megbízható forrásból!

A tökéletes megjelenés a sikeres weboldal egyik alapfeltétele. Ennek érdekében rengeteg mutatós WordPress sablon közül válogathatunk, amelyek nagy része már ingyenesen is elérhető. A fizetős sablonok persze sokszor egyedibb megjelenést és több funkciót garantálnak. Sokan akadnak azonban, akik sajnálnak 10-15 dollárt kiadni egy sablonért és a különböző kalózoldalakhoz folyamodnak.

Fontos tudni azonban, hogy ez egyrészt illegális, másrészt pedig veszélyes is lehet. A fizetős sablonok torrent oldalakon és egyéb felületeken ingyenesen elérhető verziói ugyanis az esetek többségében olyan, rejtett kódot is tartalmaznak, ami sérülékennyé és a hackerek számára kiszolgáltatottá teszi a honlapunkat.

Fontos tehát, hogy kizárólag megbízható forrásból származó WordPress sablont telepítsünk. Ez származhat egyenesen a tervezőktől, de a CMS saját keresőjében is rengeteg izgalmas, mutatós megjelenés közül válogathatunk legálisan és biztonságosan.

Mindig készítsünk biztonsági mentést

Végül, ámde nem utolsósorban fontos, hogy oldaladról minél gyakrabban készüljön biztonsági mentés. Ez ugyanis lehetővé teszi azt, hogy ha egy hackertámadás kárt tesz a tartalomban vagy teljesen elérhetetlenné teszi a honlapot, az eredeti állapot gyorsan és egyszerűen visszaállítható legyen. Abban az esetben, ha nem történik biztonsági mentés, rengeteg értékes adat mehet kárba, sokszor olyanok is, amik pótolhatatlanok.

A biztonsági mentés elvégzésében több WordPress plugin is a segítségedre lehet. Amennyiben azonban a megfelelő tárhelyszolgáltatót választod, abban az esetben nem kell aggódnod emiatt, hiszen ezt általában 24 vagy 48 órás időintervallumokban elvégzik helyetted.